Zašto vaša mačka hrče dok spava?

Zašto vaša mačka hrče dok spava?

Foto: weheartit

INTERNETSKE snimke slatkih maca kako hrču doista su neodoljive. No, kada vaša mačka u četiri sata ujutro hrče na jastuku pored vas, to baš i nije tako neodoljivo... Saznajte što je uzrok tome i kako možete pomoći vašoj ljubimici.

Hrkanje kod mačaka nije tako uobičajeno kao kod pasa. Obično je izazvano nekom vrstom smetnji u dišnim putevima.
 
Kao i kod ljudi, hrkanje kod mačaka može biti bezopasno. Međutim, u nekim slučajevima ono može ukazivati na zdravstveni problem.
 
Naime, mačke s ravnijim nosevima i licem, kao perzijska i himalajska mačka, imaju urođene predispozicije za hrkanjem. Njihove nosnice su uglavnom uže, nego kod ostalih mačaka, dok im je meko nepce nešto duže. Iako ovo može uzrokovati hrkanje samo tijekom noći, nekada može izazvati poteškoće u disanju.
 
Naravno, debljina kod mačaka može pogoršati postojeće probleme.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Drugi simptomi koji upućuju na zdravstveni problem uključuju curenje iz nosa, začepljen nos, naticanje lica, kašalj ili promjene u glasu. Također, hrkanje može biti simptom polipa ili drugih masa, udisanja stranog tijela, upale, bakterijske ili gljivične infekcije ili traume.
 
Ako vaša mačka otežano diše i nedostatak kisika pokušava nadoknaditi preko usta, ili primijetite bilo koji od navedenih simptoma, važno da je da potražite veterinarsku pomoć. Naravno, vaš veterinar će izvršiti detaljniji pregled i pronaći izvor problema.
 
Tretman hrkanja će ovisiti od osnovnog uzroka. Srećom, hrkanje kod mačaka je uglavnom i relativno bezopasno...
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara