Zašto su ribice odlični ljubimci?

Foto: Shutterstock

RAZMIŠLJATE o ljubimcu, ali niste sigurni da imate dovoljna vremena i strpljenja za zahtjevnije četveronožne ljubimce ili ptice. Iako ne izražavaju naklonost i ljubav kao umiljati psi i mačke, ribice su među popularnijim ljubimcima. Pročitajte zašto:

1. Tihe su

Mačke, psi i ptice se, za razliku od ribica, glasaju i nerijetko rade buku u neprikladno vrijeme, primjerice, kada želite na spavanje. Sjetite se samo izreke: "Šuti kao riba".

2. Ne zauzimaju mnogo prostora

Čak i maleni psi i mačke mogu učiniti da se vaš veliki stan doima malenim, zahvaljujući hrani, igračkama i ležaju kojima ih usrećujemo. Čak i zečevi te ptice zauzimaju više mjesta od akvarija s ribicama. Kako biste zadovoljili ribe, trebaju vam akvarij, hrana i mnogo vode. Također se ne morate brinuti da će se vaš ljubimac sakriti u kut ili ispod kreveta.

3. Njihovo održavanje nije skupo

Naši četveronožni prijatelji zahtijevaju određene tipove hrane. Ona košta manje od naše, ali svejedno nam može značajno olakšati novčanik. Riblja je hrana mnogo jeftinija. Ribicama također ne treba toliko posjeta veterinaru, cijepljenje i sl.

4. Ne trebate ih zabavljati

Budimo iskreni, ribicama je gotovo svejedno jeste li doma ili ne. Dane provode spavajući, jedući i plivajući. Ako vam to smeta, možda je bolje nabaviti psa ili mačku, ali ako želite ljubimce oko kojih ne trebate voditi previše brige, a prekrasno izgledaju, ribice su upravo za vas.

5. Opuštajuće su

Ribice nam popravljaju raspoloženje, iako s njima izravno ne komuniciramo. Njihovi pokreti u akvariju dokazano opuštaju vlasnike. S vremenom vam pogled na fascinantna vodena bića može smanjiti stres i ponuditi nešto pozitivno na što se možete usredotočiti kako ne biste razmišljali o problemima i previsokim računima.

Pročitajte više