Ovo su neke od najneurednijih pasmina pasa, izbjegavajte ih ako ste čistunci

Foto: Pixabay

PSI su naši najbolji prijatelji, ali svi znamo koliko neuredni oni mogu biti. Neke pasmine pasa mogu predstavljati pravi izazov kada je riječ o održavanju čistoće u kući ili stanu, zbog čega se ne preporučuju čistuncima. Portal Spruce Pets napravio je popis pasmina koje najviše sline, a u nastavku smo izdvojili one koje se uz to ekscesivno linjaju.

Bernardinac

Ovi nježni divovi porijeklom su iz Švicarske. Oni su druželjubivi i zaštitnički nastrojeni prema svojim obiteljima, ali nisu agresivni. Iako se smatraju odličnim obiteljskim psima, bernardinci puno sline i linjaju se. Ne podnose toplije temperature, zbog čega više sline ako žive u toplijim područjima.

Bordoška doga

Bordoške doge su odani psi koji vole svoje obitelji, ali obavezno moraju proći trening i socijalizaciju kako ne bi postali agresivni zbog svog zaštitničkog instinkta. Iako imaju kratku dlaku, linjaju se tijekom cijele godine. Isto tako, njihova kratka njuška u kombinaciji s velikom čeljusti dovodi do nakupljanja sline u naborima oko usta.

Engleski buldog

Iako na prvu izgleda pomalo zastrašujuće zbog namrgođenog izraza lica, engleski buldozi su jako topli i prijateljski nastrojeni psi. No, kao i bordoške doge, imaju kratku njušku koja dovodi do pretjeranog slinjenja. Osim toga, linjaju se kroz cijelu godinu, a njihove nabore na licu potrebno je redovito čistiti kako ne bi došlo do infekcije. Skloni su problemima s disanjem.

Newfoundland

Newfoundlandi su veliki i smireni psi koji obožavaju vodu. Nježni su i društveni, ali uz njih morate biti spremni na svakodnevno usisavanje. Osim što jako sline, imaju dugo i gusto krzno koje se linja svaki dan. Najviše se linjaju u proljeće i jesen.

Bernski planinski pas

Kao i bernardinci, bernski planinski psi su nježni divovi iz Švicarske. Poznati su po svom nježnom temperamentu i prijateljskoj prirodi. Zaštitnički su nastrojeni prema djeci, ali nisu agresivni. Budući da su uzgojeni za život u hladnijim predjelima, bernski planinski psi puno sline ako im je vruće. Linjaju se tijekom cijele godine, a najviše u proljeće i jesen.

Pročitajte više