Sviđaju vam se belgijski ovčari? Ovo morate znati o njima

Foto:123rf.com

U ZADNJE vrijeme po gradu viđamo puno belgijskih ovčara. Jesu li oni postali svojevrsni modni dodatak ili su naprosto idealni kućni ljubimci? Najveća greška koju ljudi rade kada se odluče nabaviti ljubimca je odluka donesena po ljepoti ili na osnovi filmova.

Da, belgijski ovčari su idealni radni psi i koriste se u policiji, vojsci, gorskoj službi, no da biste dobili takvog psa, morate se i puno truditi. Belgijski ovčari vrlo su zastupljena pasmina pasa u svijetu, a kao što smo rekli, sve su popularniji i kod nas. 
 
Razlikujemo nekoliko različitih vrsta, točnije pasmine Groenendael, Malinois, Tervueren i Laekenois. Sve te pasmine najviše se razlikuju po dužini, boji i kvaliteti dlake. Oni su nešto zahtjevniji psi, što znači da ih nabavljate tek ako imate vremena za njih. 
 
Aktivni su, razigrani i zahtijevaju puno fizičke aktivnosti.
 
Omiljena pasmina za rad i najčešća kod nas belgijski je ovčar Malinois koji je dobio ime po gradu Malinesu. Zahvaljujući odličnom njuhu i fizičkoj spremnosti, može obavljati sve zadane zadatke, vrlo su poslušni i jednostavni za rad. 
U početku se belgijski ovčar koristio za okupljanje i čuvanje stoke, a kasnije kao pas tragač i čuvar. 
 
Ovi psi imaju izraženi teritorijalni i čuvarski instinkt i potrebna im je što ranija socijalizacija s drugim psima, ljudima i svakodnevnim situacijama s kojima će se pas susretati kroz život. 
 
Savršeni su za ljude koji su aktivni i vole često boraviti u prirodi jer su uvijek spremni za akciju. Ako ovaj pas nema dovoljno aktivnosti gdje će ispucati svoju energiju, vrlo lako može postati destruktivan. 
 
Generalno, belgijski ovčari su zdravi psi, ponekad znaju imati problema s kožom i očima te s displazijom kukova i laktova. 
 
Prosječno žive oko 12 do 14 godina, stoga ako odlučite imati belgijskog ovčara, budite spremi na puno aktivnosti, rada i opremite se lopticama. 
 

Pročitajte više