Border koli - pas uvijek spreman za akciju

Foto:123rf.com

BORDER koli, odnosno graničarski škotski ovčar, kao što mu ime kaže, radni je pas čija je glavna zadaća tijekom povijesti bila čuvanje ovaca. Prepoznatljivi su po tijelu atletske građe prekrivenom kratkom ili umjereno dugom dlakom i svojoj najčešće crno/smeđe-bijeloj boji. Svi koji žele imati ovu pasminu moraju znati da su oni zahtjevni psi i da se s njima mora puno raditi. 

Prema  istraživanjima, border koli spada u najinteligentnije pse na svijetu, može naučiti puno trikova, naredbi i riječi, no sve to zahtijeva jako puno ulaganja, vremena i strpljenja. Pravim odgojem i socijalizacijom ove pse možete osposobiti za sve uloge. Bilo da se želite baviti sportom - trčanje, bicikliranje, aktivne i duge šetnje, bilo da želite da vaš ljubimac nauči bezbroj trikova ili se baviti sportsko-radnom kinologijom.

Borderi se izvrsni psi spasioci i aktivnom vlasniku ovaj će pas biti idealan ljubimac. Nevjerojatno inteligentan i pun energije, border koli konstantno traži zanimaciju i svrhu te je izuzetno povezan s ljudima. Ipak, treba znati da će najsretniji biti s ljudima koji imaju jednako puno energije kao i oni sami. S obzirom na njihovu ovčarsku prirodu, u društvu male djece mogu se osjećati frustrirano jer ih ne mogu držati na okupu. Ovaj pas će vam biti zahvalan ako ga zaposlite da koristi svoje tijelo i mozak, u suprotnom može postati vrlo nesretan i destruktivan.

Stoga zapamtite, ako želite ovog divnog psa kao kućnog ljubimca, prvo izračunajte koliko stvarno imate vremena i volje za rad.

Pročitajte više