Ćelavi ibis produžio odmor u Hrvatskoj, odletio do Hvara pa se vratio na Brač

ŽENKA ćelavog ibisa Gipsy koja je u prosincu doletjela u Hrvatsku još se nalazi u Dalmaciji.

"Gipsy očito laskaju naši otoci pa se nakon kratkog izleta na Hvar vratila prespavati u Bol, a zatim se opet vratila u Nerežišće na Braču. Ni manje ni više odabrala je balkon za svoj apartman", poručili su iz udruge Biom, koja prati kretanje ove ptice.

Gle tko nam se javlja s Brača 😎 Gipsy očito laskaju naši otoci pa se nakon kratkog izleta na Hvar vratila prespavati u...

Objavljuje BIOMČetvrtak, 5. siječnja 2023.

Podsjećamo, Gipsy je iz Italije preletjela Jadran i sletjela u Kruševo kod Obrovca. Nakon odlaska iz Kruševa Gipsy je kratko boravila kod sela Bogdanovići, nedaleko od Vodica. Zanimljivo je kako se dolaskom do vjetroelektrane na lokalitetu Debelo brdo promijenio i smjer njenog kretanja pa je umjesto prema zapadu, nastavila prema jugu. Tako je prešla na područje Šibensko-kninske županije.

Ovu rijetku pticu može se pratiti putem aplikacije Animal Tracker, u koju se mogu unijeti fotografije i informacije o opažanju. Inače, ćelavi ibis je u Hrvatskoj i Europi izumrla vrsta te gotovo izumrla u svijetu. Međutim, održale su se male kolonije u Maroku i Turskoj, a s jedinkama iz zatočeništva provode se projekti reintrodukcije na europska gnjezdilišta.

Pročitajte više