Dubrovnik uvodi bazu psećeg DNK za kažnjavanje vlasnika koji ne kupe izmet za psima?

Ilustracija: Shutterstock

DUBROVNIK planira kazne za nemarne vlasnike kućnih ljubimaca koji ne čiste izmet za svojim psima tijekom šetnje.

Na problem nemarnih vlasnika ukazao je dubrovački gradski vijećnik Krešimir Marković (Hrvatski suverenisti) na sjednici Gradskog vijeća. S njim se složio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković (HDZ) rekavši da i njega to živcira te da će Grad Dubrovnik "očito morati ići pravcem uspostave baze psećeg DNK kako bi se na taj način otkrilo i kaznilo neodgovorne vlasnike kućnih ljubimaca", prenosi Dubrovački.hr.

Ideja detektiranja prekršitelja komunalnog reda preko psećeg DNK nije novost. U Španjolskoj je zahvaljujući toj metodi vrlo brzo broj nemarnih vlasnika pao za 90 posto. DNK testiranje pasa bilo je besplatno, a vlasnicima koji su ignorirali poziv prijetila je kazna od 300 eura.

Kazna iznosi 2000 kn

Prema javno dostupnim podacima, cijena testiranja u Hrvatskoj je oko 200 kuna za uzimanje, pripremu i slanje uzorka te 160 za analizu. Takav je projekt najavljivan u Zagrebu još 2016. godine.

"Danas je svaki pas čipiran, a komunalni redari, kao i radnici na odlagalištu Grabovica imaju čitače s kojima se lako dođe do vlasnika. Nedavno je pas na Petki iskopao leš drugog psa, a zahvaljujući čipu, vlasnik je vrlo brzo pronađen", otkrio je za Dubrovački veterinar Branko Širok.

"U 2021. godini, komunalni redari su u devet slučajeva kaznili neodgovorne vlasnike, odnosno posjednike koji su pse puštali bez nadzora na javne površine koje bi onečistili. Prilikom postupanja u navedenim slučajevima komunalni redari primjenjuju odredbe Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinja te divljim životinjama, a kazna za neodgovorne vlasnike iznosi 2000 kuna. Navedeni prekršaji su utvrđeni neposrednim zapažanjem komunalnih redara te uporabom uređaja kojim bi redar očitao čip na psu čiji kod bi se kasnije provjerom u Lysacan registru povezao s vlasnikom, odnosno posjednikom", otkrili su iz dubrovačkog gradskog komunalnog odjela.

Pročitajte više