Egipatska mau najbrža je kućna mačka - juri i do 50 km/h

Foto: www.123rf.com

EGIPATSKA MAU mačka izgledom neodoljivo sliči mačkama sa zidnih prikaza drevnog Egipta. Neki ih smatraju potomcima svetih egipatskih mačaka, ali za nastanak pasmine kakvu znamo danas najzaslužnija je ruska princeza Natalija Trubetzkoy koja je živjela u Italiji (tamo je prognana).

Naime, tijekom posjeta Kairu svidjeli su joj se točkasti uzorci tamošnjih uličnih mačaka te je jednu od njih donijela u Italiju, gdje ju je križala s lokalnim mačkom. Tri godine kasnije emigrirala je u SAD gdje se nastavila baviti s uzgojem i pasminu registrirala kao egipatske mau mačke.

Egipatska mau mačka kao ljubimac

Pišući o pasmini Savez felinoloških društava Hrvatske navodi kako je egipatski mao vrlo živahna, aktivna, privržena i zaigrana maca. Osim što je zaigrana treba joj puno pažnje i maženja. Ne voli biti sama.

Najvažnija joj je karakteristika vitko tijelo, uska klinasta glava lagano zaobljenih kontura i elegantne dugačke noge te prekrasni točkasti uzorak. Točke su velike ili manje jednolično raspoređene po tijelu. Krzno joj je kratko, svileno, sjajno i prilegnuto uz tijelo.

Oči su joj bademastog oblika, karakteristične boje zelena kao kod ogrozda. Uši srednje velike, uspravno smještene na glavi.

Mau se zbog svog vitkog tijela kreće lagano, gipko i brzo. Bruce Fogle, veterinar i autor brojnih knjiga o mačkama navodi kako je riječ o najbržoj kućnoj mački koja može postići brzinu od 50 km/h. Zbog kratke dlake vrlo se lako održava i njeguje.

Pasmine mačaka - zanimljivosti

Tiffany mačka

Nebelung mačka

Abesinska mačka

Ruska plava mačka

Američka curl mačka

Norveška šumska mačka

Bengalska mačka

Sveta birmanska mačka

Britanska kratkodlaka mačka

 Perzijska mačka

Maine coon

Savannah mačka

Pročitajte više