Evo što trebate učiniti ako vaš pas pati od anksioznosti

Foto: Unsplash

PSI, baš kao i ljudi, doživljavaju širok spektar emocija, a to uključuje i anksioznost. Ovo stanje uznemirenosti kod pasa može utjecati na njihovu sposobnost učenja, kao i na njihove reakcije na nove pojave. Uobičajene manifestacije anksioznosti kod pasa uključuju destruktivno ponašanje kod kuće i agresivnost prema strancima.

Da biste pomogli anksioznom psu, ključno je prepoznati okidače straha, bilo da je to strah od drugih pasa, strah od odvajanja ili stres tijekom grmljavinskih oluja. 

Stručnjaci American Kennel Cluba izdvojili su 10 strategija za ublažavanje anksioznosti kod pasa. Njihove savjete možete pročitati u nastavku.

1. Identificirajte uzrok

Važno je prepoznati porijeklo anksioznosti psa. Ona može proizaći iz različitih strahova, nedostatka socijalizacije ili čak smanjivanja kognitivnih sposobnosti kod starijih pasa. Važno je promatrati ponašanje psa i konzultirati se s veterinarom

2. Prepoznajte rane znakove anksioznosti

Rana intervencija je ključna. Upoznajte se s početnim znakovima anksioznosti kod pasa, kao što su oblizivanje usana ili povlačenje ušiju unatrag. Ako brzo reagirate na ove znakove, možete spriječiti eskalaciju.

3. Izgradite samopouzdanje

Rad na samopouzdanju vašeg psa može mu pomoći da se nosi sa situacijama koje izazivaju strah. Uspostavite dosljednu rutinu hranjena i šetanja, naučite psa da sluša naredbe kako bi dobio nagradu i razmislite o uključivanju u pseće sportove.

4. Naučite svog psa da se opusti

Naučite svog psa da se opusti na vašu zapovijed. Prvo ga trenirajte u mirnom okruženju, a zatim postupno uvedite distrakcije.

5. Omogućite siguran prostor 

Omogućite siguran i miran prostor za svog ljubimca, koji će ga podsjećati na pozitivne situacije, poput igranja ili spavanja. Možete koristiti ugodnu deku ili prijenosni krevet kako bi se pas osjećao ugodno, kamo god da putuje, bilo da je riječ o posjetu prijatelju ili veterinaru.

6. Naučite psa da se zabavlja i kada je sam

Kako biste umanjili strah od razdvajanja, pobrinite se da vašem psu bude zabavno kada vas nema. Neki vole igračke za žvakanje, dok drugi vole puzzle za pse. Isto tako, neke pse smiruje slušanje televizije ili radija, kako se ne bi osjećali kao da su sami.

7. Igrajte opuštajuće igre sa svojim psom 

Uključite svog psa u opuštajuće igre koje zahtijevaju mentalnu stimulaciju umjesto fizičkog napora. Možete sakriti poslastice iza namještaja, koje vaš pas mora pronaći.

8. Smanjite osjetljivost na okidače anksioznosti 

Postupno izlažite svog psa njegovim okidačima anksioznosti i povežite ih s pozitivnim situacijama, poput dijeljenja poslastica ili pohvala. Ovo je jako zahtjevan korak, zbog čega je važno savjetovati se s profesionalnim trenerom pasa.

9. Izbjegavajte kazne

Kažnjavanje psa može pogoršati njegovu anksioznost. Nemojte ga kažnjavati kada se osjeća anksiozno jer to može dovesti do povećanog straha i nepovjerenja.

10. Izbjegavajte prisilne konfrontacije 

Nikada ne prisiljavajte svog psa da se izravno suoči sa svojim strahovima, jer to može pojačati njegovu anksioznost. Umjesto toga, izlažite ga postupno, prateći savjete profesionalnog trenera.

Pročitajte više