Stručnjaci upozoravaju da pješčane plaže mogu biti opasne za pse 

Foto: Pexels

STRUČNJACI American Kennel Cluba (AKC) upozorili su na opasnosti koje pse vrebaju na pješčanim plažama, a najveća među njima je konstipacija uzrokovana pijeskom, koja u težim slučajevima može izazvati smrt. Čestice pijeska su jako sitne, ali kada dođu u dodir s tekućinom, što se dogodi nakon što ih pas slučajno konzumira, postanu teške i počinju stvarati grude koje mogu izazvati blokadu crijevnog trakta. 

Na što je potrebno paziti?

Rijetko ćete vidjeti psa da jede hrpu pijeska, ali važno je obratiti pažnju na sljedeće stvari. Ako ste na plažu donijeli lopticu za tenis ili igračku od sličnog materijala, na nju će se, kada se smoči, početi lijepiti čestice pijeska. Neće biti jako primjetne na prvu, ali nakon nekog vremena pas će pojesti toliko čestica da bi moglo doći do konstipacije. 

Isto tako, psi ponekad vole kopati rupe u pijesku, u koje zatim legnu, ali tijekom kopanja pijesak im može slučajno završiti na glavi. Važno je voditi brigu i o tome da pas ne liže pijesak sa svog tijela i šapa te da ne pije slanu vodu, zamućenu pijeskom. 

Koji su simptomi konstipacije kod pasa?

Ako primijetite da vaš pas ima neke od ovih simptoma: dahtanje, povraćanje, dehidraciju, bol u trbuhu, tvrdu nakupinu na području trbuha, ili ako ne želi obavljati nuždu - hitno ga odvedite veterinaru. U većini slučajeva pas će dobiti lijekove za bol i infuziju kako bi izbacio pijesak koji mu se zaglavio u probavnom traktu. U težim slučajevima potrebna je operacija.

Dodatni rizici za pse na plažama 

Osim pijeska, postoje dodatni rizici za pse na plažama. Pošto se psi ne znoje poput ljudi, pod većim su rizikom za toplotni udar. Zbog toga se preporučuje da pse ostavite u klimatiziranom stanu ili kući dok je sunce najjače, a na plažu ih možete odvesti ili ujutro ili predvečer. 

Neke vrste pasa su pod velikim rizikom za opekline od sunca, pogotovo ako su jedna od pasmina koje nemaju krzno ili ako imaju krzno bijele boje. Isto tako, ako je pijesak prevruć za ljudska stopala, vruć je i za pseće šape. Vrući pijesak također može izazvati opekline i žuljeve na šapama. 

Na kraju je bitno obratiti pozornost na morsku travu i meduze. Ako pas dođe u kontakt s meduzom ili pojede mrtvu meduzu, hitno ga odvedite veterinaru. Kontakt s meduzama može izazvati probleme s dišnim putevima, očima ili urinarnim traktom, a u težim slučajevima može doći i do srčanog udara. 

Što se tiče morske trave, ona često sadržava toksine i može se napuhnuti u psećem želucu, zbog čega može doći do zatvora, koji se može ukloniti isključivo operacijom. 

Odlazak na plažu sa psom može biti nezaboravno i zabavno iskustvo, ali pobrinite se da slijedite savjete stručnjaka kako bi to iskustvo bilo ugodno i za vas i za psa.  

Pročitajte više