U Maksimiru i na Savici postavljene su vrše, evo zbog čega

U jezerima u Maksimiru i na Savici, u Zagrebu, postavljene su vrše. I ove godine djelatnici Javne ustanove za upravljanje prirodnim vrijednostima Grada Zagreba simultano i redovnim tjednim tempom uklanjaju crvenouhe kornjače iz prirode.

"I ove godine krenuli smo žestoko. Nadamo se dobrom ulovu i značajnom smanjenju pritiska na našu barsku kornjaču", poručili su uoči akcije postavljanja vrša.

I ove godine krenuli smo žestoko 👊- i u Maksimiru i na Savici simultano, redovnim tjednim tempom i s većim brojem vrša.... Nadamo se dobrom ulovu i značajnom smanjenu pritiska na našu barsku kornjaču 🐢

Objavljuje Priroda Grada ZagrebaSrijeda, 8. svibnja 2024.

Inače, kornjače su godinama popularni kućni ljubimci, ali kada ljudima dosade, nerijetko ih puštaju u prirodu što je velika greška. Crvenouhe kornjače uvrštene su u popis stotinu najgorih stranih invazivnih vrsta gmazova u svijetu, te su sada njihov uvoz i prodaja strogo zabranjeni. Ime su dobile po karakterističnim crvenim mrljama na bočnim dijelovima glave, gdje su im smještene uši.

One su se brzo prilagodile životu u našim jezerima te su počele opasno ugrožavati domaću, autohtonu floru i faunu. Dok su mlade, hrane se isključivo mesom, a odrasle postaju svejedi. U prirodi se hrane velikim brojem biljaka i životinja: od malih beskralješnjaka, riba i vodozemaca do manjih ptica i sisavaca.

Foto: Shutterstock

Crvenouha kornjača ne pripada divljem svijetu Europe i, kao takva, nema prirodnog neprijatelja, a samim time može se neometano razmnožavati. Povećanjem njihove populacije pate autohtone barske kornjače koje su puno manjih dimenzija, a njihov se broj s vremenom drastično smanjio. 

Ako imate ovakve kornjače kao kućne ljubimce, one će vas dugo uveseljavati. Ali ne zaboravite da je puštanje kućnih ljubimaca u prirodu zabranjeno i da se klasificira kao kazneno djelo.

Pročitajte više