Mačke ne vole selidbe, otkrijte kako im možete olakšati

Foto: Instagram

SELIDBA u novi dom stresna je za ljude, ali i za kućne ljubimce. Mačke su osjetljiva bića koja ne vole promjene sredine pa je selidba jedan od najstresnijih događaja koje mogu doživjeti. Stres može imati negativan utjecaj na njihovo zdravlje, ali i ponašanje. Srećom, postoje načini za smanjenje stresa mačke prije, tijekom i nakon selidbe, piše the sprucePets. 

Pakiranje joj može biti stresno

Mačka će zasigurno primijetiti promjene u svom domu koje se odvijaju prilikom pripreme za selidbu te joj to može uzrokovati stres i prije nego što završite s pakiranjem. Upravo zbog toga mačka se može sakriti ili pobjeći pa je bitno da ju prije dana selidbe redovito provjeravate, a ako ju puštate van, da ju na tjedan dana prije preseljenja zatvorite u stan, odnosno kuću. 

Držite se svoje uobičajene rutine

Pokušajte se držati svoje svakodnevne rutine što je bolje moguće. Hranite mačku u uobičajeno vrijeme te njezine stvari poput zdjelica, kutije s pijeskom i grebalica spakirajte posljednje kako bi ona imala pristup istima do dana preseljenja. 

Ostavite joj nekoliko praznih kutija

Većina mačaka obožava kutije, a ako je i vaša mačka jedna od tih, onda proces preseljenja možete učiniti zabavnim za nju. Ostavite joj nekoliko praznih kutija po kući kako bi se ona mogla igrati s njima, ali i skrivati u njih dok se vi pakirate. 

Naviknite ju na transporter

Vaša će mačka vjerojatno morati putovati u transporteru tijekom selidbe pa ako ne voli boraviti u njemu ili na to nije naviknula, odvojite neko vrijeme kako biste joj pomogli da joj on postane sigurno i ugodno mjesto. Držite ga otvorenim u prostoru gdje vaša mačka provodi najviše vremena, a unutra možete staviti mačju travu ili poslastice. 

Na dan selidbe sklonite mačku u posebnu prostoriju

Na sam dan preseljenja ograničite kretanje svoje mačke na jednu prostoriju u vašem domu kako se ne bi preplašila, posebno ako ste angažirali kompaniju za selidbu i njoj nepoznati ljudi će ulaziti i izlaziti iz vaše nekretnine. Soba bi trebala sadržavati njezine stvari koje spakirajte posljednje, a otpakirajte prve u vašem novom domu. 

Ako selidba uključuje dulje putovanje, možda će vaša mačka trebati nešto za smirenje, posebno ako ne podnosi putovanja. Savjetujte se s veterinarom kako joj možete pomoći u toj situaciji te može li vam prepisati nešto za smirenje ako je potrebno. 

U novom domu osigurajte sigurnu prostoriju za nju

U novom domu osigurajte posebnu prostoriju za svoju mačku, a koja će sadržavati sve njezine poznate stvari i mirise. Opet možete u tu sobu staviti prazne kutije koje ste koristili tijekom selidbe kako bi se mačka u njima mogla skrivati. Mačke vole poznate mirise pa možete u tu sobu staviti neki vaš odjevni predmet ili dekicu, odnosno ručnik s mirisima starog doma. 

Pobrinite se da je soba sigurna te da se mačka u njoj ne može zaglaviti, ozlijediti ili pak pobjeći iz nje te odlutati. Pustite svoju mačku da boravi u ovoj prostoriji onoliko koliko joj treba dok se ne opusti. 

Vrijeme je za istraživanje novog doma

Nakon što se vaša mačka počne ponašati uobičajeno te nakon što jede i bude izgledala mirno, možete je pustiti da počne istraživati ​​druge dijelove doma. Ako je to moguće, otkrivajte joj jednu po jednu prostoriju i blokirajte ona područja u kojima ne želite da se vaša mačka sakrije kao primjerice tavan ili podrum. 

Nemojte zaboraviti ažurirati novu adresu na mikročipu

Ako planirate mačku puštati da izlazi ili ako vaš novi dom ima dvorište, pričekajte barem dva tjedna kako bi se mačka prvo dobro upoznala s unutrašnjosti vaše nove nekretnine. Započnite s izvođenjem na otvoreno pod nadzorom i vremenski ograničite prve izlaske. Postupno povećavajte vrijeme provedeno na otvorenom. Također, nemojte zaboraviti ažurirati novu adresu na mikročipu vašeg ljubimca. 

Pročitajte više