Krokodil pronađen u australskom dvorištu, 2500 kilometara od svog staništa

Foto: Facebook

SLATKOVODNI krokodil pronađen je i uklonjen iz dvorišta u australskoj saveznoj državi New South Wales, otprilike 2500 kilometara od svog najbližeg prirodnog staništa.

Ženku krokodila spasilo je osoblje Australskog parka reptila iz dvorišta u predgrađu Umina Beach u pokrajini Central Coast sjeverno od Sydneyja, objavio je park na društvenoj mreži Instagram u ponedjeljak. "Ženka australskog krokodila je dugačka jedan metar, procjenjuje se da je stara između 8 i 10 godina i čini se da je dobrog zdravlja", rekli su iz parka.

Crocodile found in BACKYARD! 🐊⚠️

🐊⚠️Crocodile FOUND in Central Coast BACKYARD! Yesterday, we were called out to a home in Umina after reports of a FRESHWATER CROCODILE being found in a backyard. The female freshwater crocodile is one metre long, is estimated to be between 8-10 years old and appeared to be in good health. However, it is believed that the crocodile was being kept illegally as a pet, as freshwater crocodiles are not native to the Central Coast region. We're asking for the owner to come forward or contact relevant wildlife authorities if the crocodile belongs to a licensed reptile keeper.

Objavljuje Australian Reptile Park u Ponedjeljak, 1. svibnja 2023.

"Međutim, vjeruje se da je krokodil bio nezakonito držan kao kućni ljubimac jer australski krokodili nisu autohtoni u pokrajini Central Coast", dodali su. Slatkovodni krokodili endemska su vrsta u Australiji i nalaze se samo u kopnenim vodama na sjeveru zemlje.

Prema lokalnim medijima, obično se nalaze otprilike 2500 kilometara sjeverno od mjesta gdje je pronađena ženka. "Dođemo do kuće tog čovjeka, uđemo u dvorište i, zaista, tamo je - jedan metar dugačak australski slatkovodni krokodil pored njegove kuće", rekao je upravitelj parka i timaritelj krokodila Billy Colett za novine Sydney Morning Herald.

"Iskreno, morao sam to vidjeti svojim očima prije nego što sam mogao povjerovati. Zaista je neobično pronaći krokodila u ovom dijelu svijeta, pa smo jako sumnjičavi", dodao je. Australski park reptila pozvao je vlasnika krokodila da se javi.

Pročitajte više