Udomi uz Index, Podržat će te Pet centar

Ljubimci nisu poklon, oni su odgovornost za čitav život

123rf.com/Shutterstock

RAZMIŠLJATE dijete, prijatelja ili drugu voljenu osobu iznenaditi ljubimcem kao poklonom? Dobro razmislite prije nego što donesete tu odluku jer možda nisu svi spremi na odgovornost koju nose ljubimci. Pitajte se ima li osoba kojoj želite pokloniti ljubimca vremena i novca te stvarnu želju za ovakvom odgovornošću. 

Nakon što pogledate ovaj video, možda će vam biti sve malo jasnije:

Najvažnija pitanja koja si trebate postaviti su: Zašto osoba kojoj se životinja poklanja već nema istu? Što ako joj se poklon ne svidi? Što ako joj se poklon svidi, a nema novca za hranu i opremu? Što ako je osoba kojoj poklanjate životinju alergična?

Pas kojeg možete vidjeti u videu također je bio nečije iznenađenje. Uvjereni smo kako je efekt iznenađenja uspio, ali nakon što je euforija završila shvatili su da im je pas energičan i već nakon samo godinu dana je provodio dane u kavezu.

Kasnije je pas završio vani zavezan na zimi i na kraju su ga odveli u sklonište. Taj pas je bio sretan par mjeseci, a nakon toga umjesto obitelji dobio je lanac oko vrata i kavez. 

Budući da ga nisu mogli zamijeniti kao primjerice premaleni pulover, odvezli su ga u azil i napustili. 

Zašto poklanjanje ljubimaca nije dobra ideja pokazuje i primjer da su u siječnju skloništa i Udruge prepuni poziva i dojava o napuštenim životinjama. Svima su životinje slatke, pogotovo ako se radi o štencima, no kada osoba shvati da ne želi tu odgovornost, odluči se za ono najgore i ostavi ljubimca na cesti kao da se radi o predmetu.

Ako vaše dijete želi ljubimca, morate biti svjesni da će većina odgovornosti biti na vama!  Djeca se brinu o kućnim ljubimcima u onoj mjeri u kojoj smo im objasnili koliko je pažnje potrebno pokloniti životinjama na dnevnoj bazi. Iako se tako ne čini, njihova fiziologija i ponašanje su zahtjevni, osobito ako se radi o jako mladim životinjama. Razvojni psiholozi se slažu da su roditelji i njihova informiranost ključni u prihvaćanju svake odgovornosti djeteta za kućne ljubimce.

Odličan odabir blagdanskog dara za osobu koja želi  kućnog ljubimca ili već ima jednog i razmišlja o nabavci dodatnog, može biti i poklon bon specijaliziranog dućana za kućne ljubimce kao što je Pet centar. Prigodni motiv jasno će prenijeti namjenu dara, a primatelj sam može odabrati željeni dar iz raznovrsne ponude i uz stručan savjet educiranog prodajnog osoblja.

Stoga, još jednom ponavljamo, dobro razmislite ako želite pokloniti nekome ljubimca jer ovdje se radi o živom stvorenju koje zahtijeva brigu i odgovornost. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Pet centar Hrvatska

Pročitajte više