Mnoge mačke pate od ove bolesti, ali to vješto skrivaju

Foto: Unsplash

IAKO se u pravilu misli kako je riječ o tipičnoj psećoj bolesti, s kojom mačke nemaju problema, stručnjaci procjenjuju kako trećina kućnih mačaka do svoje šeste godine oboli od nekog oblika artritisa, dok se postotak oboljelih maca starih 12 i više godina penje na 90 posto.

Najveći problem vezan uz artritis je što ga mačke godinama vješto skrivaju. Mačkama je to u prirodi jer u divljini grabežljivci prvo napadaju slabe ili ozlijeđene životinje, pa su tako mačke "programirane" da prikrivaju svoje slabosti. Toliko su u tome dobre da većina vlasnika niti ne zna da njihove mace imaju kronične probleme s bolnim upalama.

Najčešći simptomi koji ukazuju kako maca ima problema s laktovima i kukovima su smanjeni interes za kretanjem, penjanjem i skakanjem, mokrenje izvan mačjeg WC-a, pogotovo ako se isti nalazi na povišenom položaju i/ ili isti ima visoke stranice koje maci otežavaju ulazak u njega.

Također, da vaš ljubimac pati od upale zglobova primijetit ćete ako mačka teže ustaje iz ležećeg položaja, a ako je bolest toliko napredovala da je postala nepodnošljiva, mačke koje su inače bile maze izbjegavat će druženje s ljudima i smanjit će im se apetit.

Primijetite li neki od navedenih simptoma, stručnjaci savjetuju odlazak veterinaru koji će pregledom ustanoviti o čemu se radi jer, osim da maca ima artritis, navedeni simptomi mogu ukazivati na neke druge probleme.

Artritis se najčešće javlja kod mačaka koje se premalo kreću te koje imaju problema s težinom. Zato je važno da se vaša mačka što više kreće i da ne dozvolite da se udeblja. 

Pročitajte više