NAJPOPULARNIJE MALE PASMINE

Mops, plemeniti psić koji hrče

Foto: Press, 123RF

MOPS (pug) je zanimljiv i šarmantan maleni pas, dojmljivog nastupa. Vrlo je inteligentan i osjećajan, a ponekad čak i pretjerano osjetljiv, što ipak nije toliko neobično s obzirom na njegovo plemenito podrijetlo.

Mops je podrijetlom iz Kine. Ova pasmina je nastala još u antičko doba, smanjivanjem mastifa u Aziji, a bili su pratnja budističkim svećenicima. U Nizozemsku su stigli u 16. stoljeću te su postali ljubimci plemstva i kraljeva. Imaju vrlo izraženu osobnost. Za mopsa se često kaže da se u njegovom malenom tijelu skriva veliki pas.

Sa svojom tjelesnom masom do 8 kg mops pripada malim pasminama. Izuzetno je kompaktne građe i njegovo tijelo je zbijeno, no jake muskulature. Tijelo mopsa je kratko i četvrtasto, s ravnim leđima, a noge su mu jake i ravne. Ima karakterističan rep, koji je čvrsto svijen i zaokrenut. Glava mopsa je velika u odnosu na tijelo, s kratkom i plosnatom njuškom, a oči su mu tamne i krupne. Malene uši su mu crne boje, a mogu biti čvrsto preklopljene ili ovješene prema natrag.

Dlaka mopsa je kratka, meka i sjajna. Jednobojna je i može biti crna, srebrnosiva, boje marelice ili blijedožuta. Nije zahtjevna za održavanje i povremeno četkanje je najčešće sasvim dovoljno za uredan izgled. Koža mopsa je međutim vrlo osjetljiva, osobito u području kožnih nabora, pa zahtijeva svakodnevnu njegu. Također treba redovno kontrolirati i njegovati oči mopsa, koje su zbog svoje veličine, građe i položaja stalno izložene vanjskim utjecajima, prašini i iritacijama.

S obzirom na svoju zdepastu građu, mops je neočekivano agilan i vrlo razigran. Istovremeno je i pas koji dosta spava. Vrlo je susretljiv i otvoren prema ljudima i drugim životinjama. Nevjerojatno je šarmantan. Velika, okrugla glava s bistrim očima, naborano čelo i obrve - sve to čini lice mopsa vrlo izražajnim u pokazivanju sreće, iznenađenja ili znatiželje. Mopsa odlikuje iznimna inteligencija i staloženost, veselost i živahnost, bez prgavosti, lajanja i agresivnosti te je karakterno među najstabilnijim malim pasminama. Mops je idealan ljubimac za obitelji s djecom, drugim životinjama kao i za starije vlasnike. Vrlo je zabavno i zahvalno društvo.

Mops je velika maza i vrlo je osjećajan. Iznimno je osjetljiv na povišeni ton svog ljudskog prijatelja pa mu u odgoju treba pristupiti nježno i pažljivo. Mops je malen pas velikog srca, koji beskrajno voli svog vlasnika. Iako se dobro slaže s drugim kućnim ljubimcima, zna biti i poprilično ljubomoran ako je pažnja vlasnika usmjerena prema nekom drugom. No i to je dio osebujne osobnosti mopsa.

Zbog svoje fizionomije mopsići su nažalost skloni nastanku alergijskih reakcija (pelud, trava, prašina) koje se najčešće ispoljavaju kao poteškoće u disanju ili kao iritacije i upale kože. Skloni su također infekcijama dišnog sustava. Šum disanja mopsa je specifičan, upravo zbog njegove kratke njuške, pa ponekad i teže dišu. Većina ih hrče.

Zbog osjetljivosti kože za mopsa je naročito važna prikladna prehrana. Samo kvalitetna i pomno izbalansirana prehrana može zadovoljiti sve potrebe organizma i prevenirati različite deficite pojedinih nutritivnih elemenata u organizmu. Stoga je visokokvalitetna hrana preduvjet zdravlja te kvalitete kože i dlake. 

Optimalan odabir za mopsa predstavlja hrana koja u obzir uzima njegove specifične karakteristike i potrebe, poput superpremium hrane ASPECT Mops, koja je idealna za odrasle pse ove pasmine i može se koristiti već od navršenih 8 mjeseci nadalje. Monoproteinski recept janjetine i riže, sa superfood sastojcima, neodoljiv je ovim malim sladokuscima. Aspect Mops hrana je potpuno prirodna, bez glutena, bez GMO sastojaka i bez umjetnih konzervansa, boja i aroma. Sadrži laneno sjeme i ekstrakt nevena, bogatstvo omega kiselina, za njegovanu kožu mopsa. Također sadrži prirodno bilje, kao pomoć otpornosti organizma.

Odličan adut Aspect Mops hrane su i visokokvalitetni i lakoprobavljivi proteini, koji pomažu u kontroli tjelesne težine jer su psi ove pasmine skloni nakupljanju prekomjerne tjelesne mase. Budući da uživaju u hrani, mora se voditi računa o optimalnom unosu hrane prikladne građi i potrebama mopsa. Uravnotežena prehrana štiti mopsa od pretilosti, no trebalo bi ga poticati i na kretanje, najbolje kroz igru i šetnjom. Pritom treba uzeti u obzir to da zbog svoje specifične građe mops treba kraće šetnje. Pripadaju pasmini koja je dosta osjetljiva na vremenske uvjete i temperature, kako na hladno tako i na toplo. Poput ostalih brahiocefaličnih pasmina (psi kratke njuške) oni teško reguliraju temperaturu tijela pa kod njih lako dođe do prehlada ili toplotnog udara. Stoga mopsa treba ih štititi od jakog sunca, osobito za toplog i vlažnog vremena, kao i od većih hladnoća tijekom zimskog perioda.

Više informacija o mopsu te korisne savjete o prehrani i njezi mopsa možete doznati od stručnjaka u Pet centar trgovinama.

Sadržaj donose Index i Pet centar.

Pročitajte više