NAJPOPULARNIJE MALE PASMINE

Neodoljivi francuski buldog

Foto: Press, 123RF

FRANCUSKI buldog (French Bulldog) ili od milja Frenchie, mnogima je najdraži ljubimac. Neodoljivog izgleda, s vrlo izražajnim očima i simpatičnim šišmišjim ušima, ovaj maleni buldog osvaja i svojom osobnošću. 

Druželjubiv, veseo i zaigran, no istovremeno smirenog i uravnoteženog karaktera, francuski buldog je pronašao svoje mjesto u brojnim domovima. Inteligentan je i društven pas, duboko povezan sa svojom ljudskom obitelji. Rijetko laje. Vrlina ove pasmine je i prilagodljivost. Francuski buldog je u svakom trenutku spreman na igru, ali i na uživanje u zajedničkom odmaranju. Sjajna osobnost dobro odgojenog francuskog buldoga očituje se i u prijateljskoj nastrojenosti ove pasmine prema drugim psima kao i prema djeci.

Francuski buldog pripada malim pasminama pasa, tjelesne mase do oko 12 kg. Mišićav je, snažne i kompaktne građe. Ovu pasminu karakterizira široka, četvrtasta glava sa simetričnim borama i naborima. Ima kratku njušku. Stražnje noge francuskog buldoga su jače izražene i nešto duže od prednjih, što cijelu liniju tijela podiže u stražnjem dijelu. Rep im je prirodno kratak.

Francuski buldog ima glatku i kratku dlaku, koja dolazi u različitim bojama i kombinacijama. Manje se linja od ostalih pasmina i njegovu dlaku je lako održavati, već nekoliko minuta dnevnog četkanja može biti sasvim dovoljno. Nabori kože glave su pasminska karakteristika francuskih buldoga. Daju im šarmantan izgled, no isto tako iziskuju posebnu pažnju i njegu, zbog svoje osjetljivosti. Kožne nabore treba održavati čistima upotrebom vlažnih maramica za pse, a u slučaju iritacije i blagim otopinama antiseptika. Kožu potom treba osušiti tamponiranjem kompresom ili mekom papirnatom maramicom.

Kada je riječ o fizičkoj aktivnosti, zbog kratke njuške francuskog buldoga treba poštedjeti od dugotrajnog trčanja i plivanja, no ovoj razigranoj pasmini svakako treba omogućiti igru i šetnje na otvorenom. Prikladna fizička aktivnost vrlo im je važna i zato što su kao pasmina skloni nakupljanju suvišne tjelesne mase. Uz primjerenu aktivnost, sklonost debljanju francuskog buldoga može se kontrolirati i hranjenjem kvalitetnom hranom uravnoteženog sastava, prikladnom toj pasmini.

Tako za odraslog francuskog buldoga idealan odabir predstavlja superpremium hrana ASPECT French Bulldog koja je prilagođena upravo specifičnim karakteristikama ove pasmine. Losos i riža su dobitna kombinacija koju francuski buldozi obožavaju, a potpuno je prirodna, bez glutena, bez GMO sastojaka, bez umjetnih konzervansa, boja i aroma. Francuski buldog ima snažnu muskulaturu koju ova iznimna hrana podržava zahvaljujući svojim visokokvalitetnim i lakoprobavljivim proteinima. To je posebno važno i zato što male pasmine imaju poteškoća s asimiliranjem proteina iz probavnog sustava pa je visoka probavljivost proteina značajna kako bi se kompenzirala njihova nedostatna asimilacija iz crijevnog sadržaja. Dobru probavu pritom podržavaju protektivni prebiotici. Sve to, uz superfood sastojke i ljekovito bilje kao potporu prirodnoj otpornosti organizma, čini Aspect French Bulldog hranu superiornom svakodnevnom prehranom za ovu pasminu, već od navršenih 8 mjeseci.

Suvremeni nutricionistički koncept, koji njeguje specifične pasminske karakteristike i usmjeren je na dugoročnu dobrobit, važan je faktor vitalnosti francuskih buldoga, čiji je očekivani životni vijek 15-ak godina. 

Stručnjaci u Pet centar trgovinama na raspolaganju su vam ako želite doznati više o potrebama i posebnostima francuskih buldoga te im osigurati najbolju prehranu i njegu.

Sadržaj donose Index i Pet centar.

Pročitajte više