Omiljeni kućni ljubimac: Shih Tzu jedna je od najdugovječnijih pasmina

Foto: Instagram

SHIH TZU je jedan je od popularnijih kućnih pasa te ga veliki broj obitelji bira za svog ljubimca. 

Shih tzu ima sitno tijelo snažne građe koje je u cijelosti pokriveno dugom i gustom dlakom. Upravo ta dlaka, koja dolazi u raznim bojama i oznakama, čini ga posebno privlačnom vrstom pasa. Iako ima izrazito dugu dlaku, nije pretjerano sklon linjanju pa je savršen za držanje u stanu. 

Riječ je o staroj pasmini o čijem nastanku postoje mnoge teorije, ali u literaturi se najčešće spominju dvije. Prema prvoj pasmina je nastala križanjem psa pasmine Lhasa apso i pekinezera, dok druga tvrdi kako su Shih Tzui nastali križanjem pekinezera i tibetskog terijera. Pretpostavlja se da je nastala u Tibetu, odakle se pasmina koju nazivaju i "malim lavovima" proširila u Kinu.

Što se tiče njegovog karaktera, Shih Tzu je vrlo inteligentan pas kojega možemo mnogo naučiti. Mirne su naravi te se obožavaju igrati u stanu. Ipak, ne vole predugo ostajati sami pa se ne preporučuju onim vlasnicima kojih većinu dana nema kod kuće. Također, najčešća greška vlasnika Shih Tzua jest da se prema njima odnose kao prema živim igračkama, zbog čega njihovi psi postaju "agresivni i živčani". To nije odlika pasmine, već isključivo rezultat krivog odgoja. 

Vezani su uz svoje vlasnike, dok su prema nepoznatima pomalo sumnjičavi. Dakle, moglo bi se reći da nisu prema svima prijateljski raspoloženi.

Trebali bi dobivati dovoljan dnevni udio proteina, ugljikohidrata, vitamina i minerala. Zbog izrazito osjetljivih zubi, obavezno moraju jesti hranu koja se lako žvače i probavlja.

Shih Tzu je jedna od najzdravijih pasmina koja, ako se o njoj pravilno brinete, može doživjeti više od 15 godina. 

Pročitajte više