Opasna pasmina ili terapeutski pas? Za nas dvojbe nema, ali...

 Foto: change.org.

ČETVEROGODIŠNJA djevojčica Aleeah Williams imala je samo tri dana kad joj je dijagnosticirana cistična fibroza genetska bolest koja joj otežava život.

Od prošle godine, da se lakše nosi s bolešću pomažu joj njezini prijatelji psi od kojih se ne odvaja i koji su joj život promijenili na bolje.

Kako piše toledoblade.com nikakvih problema nije bilo, sve dok se s ocem i psima zbog liječenja nije preselila kod bake u Lakewood.

Problemi počinju nekoliko tjedana nakon preseljenja. Naime, jedan od pasa koji se odaziva na ime Scrappy izgledom sliči pit bullu, pasmini koja je (kao i svi psi tog tipa) u tom gradu zabranjena.

No, stvar nije tako jednostavna jer su psi koji žive s obitelji mješanci iz istog legla, ali vlasti su procijenile da je opasan samo jedan (koji sliči pit bullu).

 Kako bi utvrdili radi li se o pit bullu ili o psu tog tipa gradska služba za kontrolu životinja odlučila je obaviti DNA testiranje. Pokaže li se da Scrappy u sebi ima najmanje 50 posto gena pit bulla, američkog staforda, bull terijera ili bilo koje kombinacije tih pasmina pas će morati napustiti grad. 

"Nemam pojma što je on, ali ako su iz istog legla i imaju iste roditelje kako je jedan pit bull, a drugi nije? ", pita se Elizabeth Spais, baka djevojčice dok čeka da gradska služba ne dobije rezultate DNA testa. Dodaje kako pas nikad nije bio agresivan niti je uhvaćen da šeće bez povodca.

Natjera li ih grad da se riješe svog ljubimca najavljuje kako će psa privremeno udomiti, ali samo dok i obitelj ne pronađe novi dom jer kako kaže ne može zamisliti kako bi djetetu objasnili da su se morali riješiti psa koji joj olakšava život.

Kako se bez obzira na rezultate testa to ne bi dogodilo organizirana je peticija koju je potpisalo više od 129 tisuća ljudi iz cijele države, a mnogi su najavili i pravnu bitku protiv gradske zabrane opasnih pasmina smatrajući je protuustavnom.

Nadamo se kako će razum na kraju pobijediti jer nema sumnje kako je riječ o terapeutskom psu, ma što netko o tome mislio.

Pročitajte više