Ova anti-age droga mogla bi produljiti život vašem psu

Foto: 123 rf

NAČIN na koji djeluje ovaj lijek, još uvijek nije u potpunosti razjašnjen.

Radi se o lijeku, koji se zove rapamicin, koji se obično koristi za jačanje imunološkog sustava te sprječavanje odbacivanja organa,  prilikom transplantacije bubrega. No, on se može koristiti i kao lijek za produljivanje života nekim životinjama, poput crva, voćnih muha i miševa.
 
Njega znanstvenici sada žele testirati na psima, a kasnije i na ljudima, kada poboljšaju svoje razumijevanje mehanizma starenja.
 
Ovaj lijek utječe na protein, koji regulira rast ćelija, a istraživaći će lijek testirati samo na velikim psima, prosječnog životnog vijeka od 8-10 godina, odnosno onima između 6 i 9 godina starosti. Ako se pitate zašto samo na velikim psima, to je zato što oni, iz još uvijek nerazjašnjenih razloga, stare brže nego mali psi.
 
Znanstvenici u istraživanje planiraju uključiti 32 psa, a njihovo zdravlje će se pomno pratiti, kako bi se bilo kakve uspojave otkrile na vrijeme. "Posljednja stvar koju želimo učiniti, jest ugroziti život nečijeg kućnog ljubimca", otkrili su znanstvenici.
 
A ako se pitate zašto psi, to je zato što oni, za razliku od miševa, imaju prilike osjetiti utjecaj životne sredine na svojoj koži, u kojoj žive i ljudi, a imaju i brojne sličnosti s ljudima, kada je u pitanju starenje.
 
 
 
 
 
 
 
 

Pročitajte više