Ovi nježni psi idealni su kućni ljubimci, no znate li sve o njima?

123rf.com

BERNSKI planinski pas je prekrasan div kojeg svi obožavaju. Pripada skupini velikih pasa čija je očekivana težina 40-55 kg, a svoje porijeklo vuče iz Švicarske gdje se počeo uzgajati kao čuvar stada i tjerač stoke.

Ovaj pas obožava biti u pokretu, jako je brz i okretan. Pružite mu što više mogućnosti za igranje i trčanje, ali nikad ga ne forsirajte u tome.

Preporučuje se obiteljima ili samcima koji trebaju vjernog prijatelja s kojim će zajedno ići na izlete ili u svakodnevne duge šetnje. Obožava djecu i uvijek je spreman za igru, ali budući da je riječ o snažnom i masivnom psu, u igri s malom djecom potreban je nadzor odrasle osobe.

Dobro se slaže i s malim kućnim ljubimcima kao što su mačke. Bernski planinski pas je stabilan i inteligentan pas kojeg je lako trenirati. Uzimajući u obzir njihovu snagu, štene je potrebno što prije naučiti osnovama poslušnosti i lijepog ponašanja.

Osim redovitog vježbanja, pažnju trebate posebno obratiti na prehranu psa jer je pasmina sklona debljanju i obolijevanju. Neke od najčešćih bolesti su razne vrste karcinoma, displazija laktova i kukova, problemi sa štitnjačom i imunitetom, alergije, prevrtanje želuca.

U prosjeku žive između osam i deset godina, a nepravilnom brigom život im se samo skraćuje. Ovo je doista prekrasan i stabilan pas, idealan je kućni ljubimac i najbolji prijatelj.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više