Ovo opasno stanje može biti uzrok smrti vašeg ljubimca!

Screenshot

TORZIJA želuca je smrtonosna i zbog nepažnje možete izgubiti ljubimca. Ovo opasno stanje najčešće zahvaća pse nakon prejedanja, a zahtijeva što hitniju intervenciju veterinara. Nažalost, ponekad ni pravovremena reakcija ne može pomoći.

Torzija želuca je uvrtanje želuca po uzdužnoj osi. Kada dođe to toga, jednjak se zatvori, što onemogućava psu da smanji nadutost povraćanjem ili podrigivanjem. Torziju želuca uvijek prati i dilatacija. Kod štenaca koji halapljivo jedu također može doći do dilatacije, no ona obično prođe sama od sebe, dok su kod velikih pasa svaka dilatacija i torzija opasne za život.

Dilatacije i torziju uzrokuje više različitih etioloških faktora, ali može se zaključiti da do problema dolazi kada je prisutan poremećaj motiliteta želuca, i to kod predisponiranih pasa, a to su većinom velike pasmine.

Dolazi do akumulacije plinova u želucu koji su po svojem sastavu vrlo slični atmosferskom zraku pa se pretpostavlja da gutanje zraka tijekom jela također ima ulogu u nastanku dilatacije.

Do nakupljanja plinova dolazi vrlo naglo tako da vlasnici odmah primijete da se pas napuhao. Oboljeli pas odjednom postane izuzetno nemiran, ne može se smjestiti. Prisutan je i jak bol u trbuhu pa nerijetko cvili. Bol uzrokuje strahovito rastezanje stijenke želuca.

Pas pokušava povraćati, međutim uspijeva izbaciti samo malo sline jer je želudac okrenut pa su ulaz i izlaz iz želuca zatvoreni, a u njemu se nakupljaju plinovi zbog kojih želudac zauzme praktički cijelu trbušnu šupljinu. Svi ovi simptomi razviju se u roku od dvadeset minuta.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, ne čekajte ni sekunde, odmah idite kod veterinara jer je svaka minuta bitna. Kako biste smanjili rizik od torzije, pazite na svog psa i izbjegavajte šetnje nakon jela.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više