Pet mogućih razloga zašto vaša mačka obavlja nuždu izvan kutije s pijeskom

Foto: Shutterstock

Ako je vaša mačka prestala obavljati nuždu u svoju kutiju s pijeskom, budite sigurni da nešto nije u redu. Premda razlog može biti i bolest, najprije trebamo biti sigurni da zapravo nismo mi ti koji griješe.

Mačke su jako uredne pa žele da i prostor u kojem obavljaju nuždu bude takav. No ponekad zbunjeni vlasnici ne mogu ili ne znaju ugoditi njihovim visokim standardima. Na ovih pet stvari svakako biste trebali obratiti pažnju ako vaša maca češće obavlja nuždu izvan kutije s pijeskom nego u nju.

1. Kutiju s pijeskom koriste i druge mačke

Mačke žele imati svoj vlastiti WC i mirisi drugih mačaka dok obavljaju nuždu im smetaju. Zlatno je pravilo da svaka mačka mora imati svoj vlastiti WC, a poželjno je imati i jedan dodatni. Ako ovi uvjeti nisu ispunjeni, vaša bi mačka mogla početi doživljavati stres, i osim obavljanja nužde izvan kutije, mogla bi početi grebati namještaj i pretjerano se linjati.

2. Kutija s pijeskom je previše prljava

Pijesak bi trebalo čistiti što češće, do nekoliko puta dnevno, a zamijeniti ga je obavezno potrebno barem jednom tjedno. 

3. Veličina ili oblik kutije nisu prilagođeni vašoj mački 

Kutija obavezno mora biti dovoljno velika da se mačka u njoj može bez problema okrenuti. Starijim mačkama treba omogućiti otvorene kutije u koje će lakše ulaziti i izlaziti. 

4. Vašoj mački ne odgovara vrsta pijeska

Mačkama će najbolje odgovarati pijesak bez mirisa. Također, ako vidite da je mačka naučila na jednu vrstu pijeska, nemojte ga mijenjati jer ćete je tako samo zbuniti.

5. Mjesto gdje se kutija nalazi ne odgovara mački

Mačke neće biti sretne ako se njihova kutija s pijeskom nalazi na jako prometnom mjestu u stanu. Kao i svi, vole privatnost dok obavljaju nuždu. Isto tako, važno je da kutija ne bude smještena u blizini njihove hrane i pića.

Pročitajte više