Potresni prizor kod Lošinja: Dupinica satima držala uginulo mladunče na površini

Screenshot: HRT

ZNANSTVENICI Instituta Plavi svijet kod Lošinja su snimili potresni prizor tugujuće majke dupinice nad svojim uginulim mladuncem, prenosi HRT.

Satima je dupinica mladunče pokušavala njuškom držati na površini, plivati s njim... Riječ je o prvim snimkama takva ponašanja dobrih dupina u Jadranu.

"Mi kao znanstvenici želimo uvijek sve snimiti, zabilježiti, da vidimo što se događa, ali ovdje smo, s druge strane, imali tugujuću majku, vi vidite tu nemoć i onda je želite samo pustiti na miru da ima vremena oprostiti se od mladunca", objasnio je Jeroen Hofs iz Instituta Plavi svijet za HRT.

"U jednom trenu ste imali osjećaj kao da te jedinke tako blizu plivaju, kao da je grle, kao da je tješe, kao da joj ustvari pružaju potporu u tom tužnom događaju. Međutim, majka ni u jednom trenutku, bez obzira na približavanje odraslih životinja, nije htjela ispustiti svog mladunca", dodala je Marinela Cukrov iz Instituta.

"Ovo su prvi zabilježeni slučajevi iako se ovdje istraživanje vrši preko 35 godina", rekla je Tihana Vučur Blazinić, također iz Instituta.

Znanstvenici su odlučili da majci neće oduzeti uginulo mladunče za proučavanje.

Pročitajte više