Pregled kod veterinara i važnost cijepljenja ljubimaca

123rf.com

IAKO je cjepivo protiv bjesnoće zakonsko obvezno, puno novih vlasnika ne zna proceduru cijepljenja i docjepljivanja šteneta te važnost pregleda kod veterinara. Više o pravilnom cijepljenju rekao nam je Krešimir Martinković, univ.mag.spec.med.vet. s Klinike za zarazne bolesti Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

"Štenci po okotu dobivaju preko kolostruma - majčinog mlijeka - imunitet koji traje do oko 12. tjedna starosti. Prvo cjepivo protiv zaraznih bolesti štenci primaju između šestog i osmog tjedna starosti.

Radi se cjepivu koje djeluje protiv sljedećih bolesti: štenećak, parvoviroza, leptospiroza, adenovirusa i parainfluence. Nakon 3-4 tjedna nužno je štene docijepiti te se po potrebi i ovisno o proizvođaču cjepiva protiv zaraznih bolesti može ponoviti još jednom, tj. treći put nakon još 4 tjedna. 

Zakonska obveza cijepljenja protiv bjesnoće je s 3 mjeseca, no ako je ljubimac u procesu docjepljivanja te ima potvrdu o istome od nadležnog veterinara, cjepivo protiv bjesnoće dobiva prvi put 4 tjedna nakon zadnjeg cjepiva protiv zaraznih bolesti. Docjepljivanje protiv zaraznih bolesti najbolje je dogovoriti s vašim veterinarom koji je upoznat s epizootiološkom situacijom u regiji i uputama koje preporučuje Svjetska veterinarska organizacija.

Preporučljivo je kada udomite ili kupite štene da ga odvedete odmah kod veterinara kako bi se obavio sistematski pregled te ujedno i štene tretiralo protiv unutarnjih i vanjskih parazita, što je vrlo bitno. Ako se štene ne tretira protiv unutarnjih parazita na vrijeme, može doći do raznih problema, a neki mogu rezultirati i smrću.

Sistematski pregled ljubimca je preporučljivo obaviti barem jednom godišnje, a on uključuje kompletan klinički pregled te po potrebi krvne pretrage, dok je u poodmakloj dobi uputan i RTG.

U Hrvatskoj je cjepivo protiv bjesnoće obavezno te svaki vlasnik mora cijepiti svog psa svake godine u isto vrijeme - razlika može biti u par dana.

Cjepivo protiv zaraznih bolesti nije obvezno, ali je preporučljivo s obzirom na to da u Hrvatskoj postoje i štenećak, parvoviroza, leptospiroza i druge bolesti koje mogu ugroziti zdravlje vašeg ljubimca. Čipiranje je također obvezno za pse te se pas može čipirati već s navršena dva mjeseca starosti.

Kod mačaka je priča ista, također ih je potrebno cijepiti protiv zaraznih bolesti ako idu po vani, vakcina protiv mačje leukemije je također preporučena, bjesnoća nije obavezna, no ako životinja obitava u prirodi slobodna, ne bi bila na odmet. Mačke se mogu čipirati, no to je isključivo na izbor vlasnika.

Kao i pse, mačke je također potrebno redovito tretirati protiv unutarnjih i vanjskih nametnika bez obzira radi li se o kućnim ili vanjskim mačkama te bi bilo poželjno također jednom godišnje napraviti sistematski pregled i njima."

Stoga pazite na svoje ljubimce da budu zdravi i sretni. 
 

Pročitajte više