Prijatelji životinja ne odustaju od poreza na pse! Evo što predlažu

Foto: 123rf.com

NAKON brojnih, uglavnom negativnih reakcija na prijedlog o uvođenju poreza na pse o svemu su se putem svoje web stranice  očitovali i članovi udruge Prijatelji životinja.


Za razliku od većine koja smatra kako bi uvođenje takvog poreza rezultiralo povećanjem napuštanja pasa, Prijatelji životinja smatraju kako bi se uvođenjem poreza spasili životi tisuća napuštenih pasa.

Pročitajte što čitatelji Indexa misle o uvođenju poreza na pse

Iz tog razloga Ministarstvu financija uputiti će dopis u kojem će objasniti što bi navedeni porez značio za zaštitu životinja!

Izdvojili smo 6 razloga zašto i kako prema Prijateljima životinja treba uvesti porez na pse:

Porez za one koji kupuju i prodaju pse

U Hrvatskoj svakodnevno ubijaju pse u skloništima. Broj usmrćenih pasa godišnje se mjeri u tisućama ubijenih zdravih životinja. Skloništa su krcata psima, dok mnogi kupuju pse podržavajući njihov uzgoj i iskorištavanje. Stoga bi se oporezivali građani koji kupuju pse.

Ako nekome nije problem izdvojiti nekoliko tisuća kuna za kupnju psa umjesto da ga udomi besplatno, tada mu nije problem izdvojiti ni iznos za porez. Porez bi trebali plaćati i svi koji se bave uzgojem i prodajom pasa.


Porez ne plaćaju udomitelji životinja iz skloništa

Porez na pse ne bi plaćali građani koji udomljavaju pse iz skloništa jer oni već pomažu zajednici da se smanji broj napuštenih pasa.

Ako netko pronađe psa na ulici, treba ga prijaviti skloništu za životinje kako bi se udomljavanje provelo kroz sklonište. Pronađeni pas mora biti registriran kao napuštena životinja, mikročipiran i kastriran.

Povlastice za one koji kastriraju pse 

Udruga se zalaže da oni koji su dali kastrirati psa imaju povlastice kroz smanjenje iznosa poreza. Kastracijom se sprječava mogućnost dobivanja neželjenih štenaca.

Novac od poreza za zaštitu životinja, projekte kastracije i liječenje pasa

 Udruga podržava ideju o uvođenju poreza na pse isključivo ako bi bio na državnoj razini i ako novac ne bi punio državni proračun, već bio usmjeren za zaštitu životinja. Dobivena sredstva koristila bi se namjenski za programe kastracije, liječenje i udomljavanje životinja te edukaciju građana o zaštiti životinja. Primjerice, sredstva od poreza omogućila bi kastraciju, mikročipiranje i cijepljenje više od 3000 pasa u romskim naseljima Međimurske županije, koji svakodnevno pate i umiru od posljedica bolesti i zlostavljanja.

Simboličan iznos poreza

Vrlo je važno da taj porez ne bude visok, već simboličan i s ciljem poboljšanja dobrobiti životinja.

Udruga predlaže da taj iznos bude manji od cijene cijepljenja pasa, što može znatno pomoći drugim, napuštenim psima. O konkretnom iznosu treba odlučiti nadležno ministarstvo.
Porez i zbog mikročipiranja

Porez i zbog mikročipiranja

Porez na pse pomogao bi provedbi Zakona o zaštiti životinja i srodnih propisa te da svi psi u Hrvatskoj budu mikročipirani, što je i zakonska obveza. Trenutačno je u Hrvatskoj oko 30 % nečipiranih pasa. Ti psi završavaju u skloništima gdje većinom budu usmrćeni nakon 60 dana.

Pročitajte što čitatelji Indexa misle o uvođenju poreza na pse

Pročitajte više