Razigrana i vesela pasmina mirne naravi idealna je za obitelj s djecom

123rf.com

BOBTAIL ili staroengleski ovčar je robusni pas koji je živahan, umiljat i sjajnog karaktera, što ga svrstava u red savršenih pasa. Karakteristične je, gotovo simetrične građe tijela, visine do 71 centimetar i težine do 30 kilograma te je prekriven obilnom dlakom. Uzgojen je otprilike prije dva stoljeća na jugozapadu Engleske za tjeranje i skupljanje stoke i čuvanje stada.

Staroengleski ovčar je u osnovi mirne i blage naravi. Ne pokazuje znakove agresije ili nervoze zbog čega je idealan za obitelji s djecom. Odlični su psi za neiskusne vlasnike, pogotovo one koji prvi put imaju psa za ljubimca. Vrlo su inteligentni i brzo uče pa dresura nije zahtjevna, ali vlasnik mora biti dosljedan. Šarmantni su i razigrani pa im treba dosta prostora za istrčavanje.

Što se tiče održavanja, malo su zahtjevniji zbog duge i guste dlake. Važno je redovito ih četkati kako se dlaka ne bi zapetljala. Šišanje je isto tako neophodno jer imaju šiške koje im upadaju u oči te mogu izazvati upalu. Uz pravilno održavanje dlake, ne bi trebali imati problema s bolestima kože.

Ako imate malo vremena za dresuru, četkanje i redovite šetnje, bobtail je idealan ljubimac za vas!

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više