Rovinj je dobio četiri ovakve kućice. Znate li čemu služe?

Na inicijativu Grada Rovinja, Natura Histrica prošloga je tjedna postavila kućice za kukce na četiri lokacije kako bi se promovirala i poboljšala bioraznolikost u urbanim područjima. Ovaj je potez odgovor na smanjenje broja oprašivača, što je uzrokovano ljudskim aktivnostima, a koji su ključni za opstanak biljaka i proizvodnju hrane.

Kućice za kukce postavljaju se osobito u gradskim područjima kako bi se povećao broj kukaca oprašivača. U kućice se postavljaju različiti materijali s otvorima različitih dimenzija, koji kukcima raznih veličina mogu poslužiti kao sklonište i mjesto za odlaganje jaja. Kućice su osobito privlačne za važnu skupinu oprašivača – solitarne pčele. One ne žive u košnicama, već pojedinačno grade svoja gnijezda na pogodnim staništima.

U našem podneblju najvažnije su pčele, muhe lebdjelice i leptiri

Za pravilno funkcioniranje ekosustava i oprašivanje biljaka u prirodi, najvažniji su divlji oprašivači. Najviše ih je iz skupine kukaca, a u našem podneblju najvažnije su pčele, muhe lebdjelice i leptiri. Tu su još mravi, ose, kornjaši, ali i komarci.

Zbog ljudskih aktivnosti posljednjih desetljeća bilježi se pad brojnosti kukaca oprašivača, što može ozbiljno narušiti stabilnost kopnenih biljnih zajednica, ali i poljoprivrednu proizvodnju o kojoj ovise ljudi. Bez oprašivača, mnoge bi biljne vrste nestale s naših livada i polja, a raznolikost hrane koju jedemo smanjila bi se.

Svatko može privući oprašivače i tako im pomoći da opstanu

Čak i ako živimo u gradu, možemo u naše vrtove i parkove privući oprašivače i tako im pomoći da opstanu. Primjerice, možemo posaditi raznoliko cvijeće u svoje parkove, vrtove i na balkone. Važno je napomenuti kako treba birati vrste koje cvatu u različito vrijeme kako bi oprašivači imali hrane tijekom cijele sezone.

Zatim možemo kositi dvorišta i vrtove u doba kad većina biljaka ne cvate, ili kositi malo rjeđe i ostaviti dijelove vrta nepokošenim, smanjiti ili izbaciti upotrebu pesticida u našim vrtovima, voćnjacima i na poljima, podržati ekološku proizvodnju i male domaće proizvođače hrane te postaviti kućice za kukce.

Pročitajte više