Saznajte 5 zanimljivih činjenica o spavanju mačaka

123rf.com

ZAŠTO mačke toliko puno spavaju? Je li doista spavaju ili se samo odmaraju? Sanjaju li? 

Naši mačji prijatelji pravi su majstori kad je riječ o spavanju - bilo gdje i u bilo kojim okolnostima. No ako ste mislili da znate baš sve o  mačkama i spavanju, uvjeravamo vas da niste u pravu. Zato smo tu mi da vam otkrijemo još poneku zanimljivu činjenicu. Pa krenimo redom.

1. Sve je to u mačjim genima

Mačke spavaju i do 16 sati dnevno, a starije mačke provode čak i više vremena u ležećem položaju, i do 20 sati. Ta navika rezultat je mačje evolucije, prehrambenih navika i fiziologije. Naime, mačke u divljini moraju loviti kako bi preživjele, a to zahtijeva puno jurnjave koja, pak, traži velike količine energije. Upravo spavanje pomaže mačkama da uštede tu potrebnu energiju.

2. Mačke ne spavaju uvijek

Od vremena koje provedu spavajući, 3/4 zapravo čini drijemanje. U tom stanju mačke dobivaju potreban odmor, ali su i dalje na velikom oprezu i mogu se probuditi u trenu ako to bude potrebno. Također, lako možete vidjeti kada mačka doista spava, a kada samo drijema. Naime, ako je u laganom snu, njezine uši se trzaju i okreću prema izvorima zvukova te su joj oči blago otvorene. Čak i ako sjede, mačke mogu doći u takvo raspoloženje.

3. One mogu sanjati

Preostala četvrtina mačjih spavajućih sati otpada na dubok san, a starije mačke u njemu mogu provesti 30-40 posto tog vremena. Mačke su u dubokom snu obično sklupčane i s čvrsto zatvorenim očima. Ponekad čak imaju rep preko očiju, kao što vi ponekad imate masku za spavanje. Duboko spavanje je ključno za regeneriranje tijela i očuvanje zdravlja. To je i vrijeme kada vaša mačka sanja. Ako ste primijetili da se njezini brkovi ili šape trzaju, postoji velika šansa da upravo sanja.

4. Neke mačke hrču

Do hrkanje kod mačaka dolazi kad dišne puteve opstruira višak kože s mekog nepca, i to uglavnom kad je mačka potpuno opuštena. Također, hrkanje je vjerojatnije kod vrsta s kratkim nosevima, kao što su perzijske, himalajske i egzotične kratkodlake mačke.

5. Promjene u navikama spavanja mogu biti znak problema

Ako je vaša mačka odjednom počela više ili manje spavati, obratite se veterinaru. Pretjerano spavanje može biti znak neke bolesti ili boli, a česta budnost može ukazivati na problem, primjerice, hipertireozu, odnosno pretjeranu aktivnost štitne žlijezde.

Pročitajte više