Saznajte sve o preslatkim maltezerima

123rf.com

MALTEZER je jedna od najpopularnijih patuljastih pasmina u Hrvatskoj. To može zahvaliti bogatoj povijesti, izgledu, veličini i karakteru. Za sve vas koji razmišljate o maltezeru kao budućem ljubimcu, pripremili smo kratak vodič kroz pasminu.

Povijest maltezera

Iako se u literaturi kao zemlja podrijetla najčešće navodi Malta po kojoj je pasmina navodno dobila ime, pravo podrijetlo maltezera još nije u potpunosti razjašnjeno.

Naime, pretke današnjih maltezera povezuje se i s Italijom i našim otokom Mljetom, a ima i onih koji smatraju da potječu iz Azije, odakle su s trgovcima došli na područje Mediterana.

Nepoznanica ima i s namjenom pasmine. Tako se spominje da se pretke maltezera u lukama koristilo za lov na miševe i štakore, dok ih s druge strane brojna slikarska i književna djela prikazuju kao pse koji su se često viđali u društvu plemića i plemkinja.

Opis pasmine

Maltezeri su psi prosječne visine (ovisno o spolu) 20 do 25 centimetara, kompaktne građe tijela i težine koja se kreće od tri do četiri kilograma. Na glavi se ističu oči i nos crne boje, dok su noge kratke s okruglim šapama. Tijelo maltezera prekriveno je gustom bijelom dlakom.

Iako izgleda kao igračka, maltezer je hrabar i odan vlasniku. Vrlo je zaigran i nježan, voli se maziti i voli djecu. Dobro se slaže s drugim psima i kućnim ljubimcima. Gotovo se ne linja pa je to pas koji se preporučuje ljudima koji imaju problema s alergijama. 

Maltezer kao kućni ljubimac

Razmišljate li o maltezeru kao budućem ljubimcu, morate znati da je održavanje njihove dlake zahtjevno. Barem u početku dok se ne uđe u rutinu. Kako im se dlaka ne bi zapetljala i bila puna čvorova, morate je češljati svaki dan, a čak i tada je moguće zapetljavanje.

Budući da će se tijekom života često sretati s četkama, češljevima, sušilima za kosu i sličnim uređajima, od malena ga je potrebno na to privikavati. Tako ćete izbjeći da vašem ljubimcu uređivanje bude stresno iskustvo.

Kao vlasnik maltezera vjerojatno ćete se sresti s problemom "suza", odnosno iscjetkom iz očiju koji će s vremenom (ako se redovito ne čisti) na dlaci ispod očiju ostavljati smeđe tragove. No nehigijena očiju može dovesti i do puno ozbiljnijih problema tako da je oči, odnosno dlaku oko njih, potrebno redovito čistiti.

Maltezeri i djeca

Mnoge buduće vlasnike pasa zanima kako se određena pasmina ponaša prema djeci. Kao i kod svakog drugog psa, izuzetno je važna što ranija socijalizacija. Djecu odmalena učite da je pas prijatelj za igru, a ne dječja igračka. Uglavnom se maltezeri i djeca super slažu, ali dijete i psa nikad ne ostavljajte same.

Za kraj napišimo kako je riječ o zdravoj pasmini koju se preporučuje držati u stanu. Ako se o njoj brinete na odgovarajući način, prosječno živi 12 do 14 godina, ali vrlo često doživi i više od prosjeka.

Pročitajte više