Saznajte zašto nas mačke grizu dok ih mazimo

123rf.com

VAŠA mačka uživa dok ju mazite i češkate, a već u sljedećem trenutku vas grize za ruku... Ali, zašto to radi?

Znanstvenici koji proučavaju interakciju mačaka i ljudi kažu da to baš i nije u potpunosti točno. Dešifriranje ponašanja kućnih ljubimaca otišlo je puno dalje od onoga „samo me nahrani“.

Umjesto toga raste uvjerenje da mačke jednako pokazuju osjećaje kao i psi, ističe Sharon Crowell-Davis, profesorica veterine i ponašanja životinja na Sveučilištu Georgija koja se nedavno s temom mačjeg biheviorizma predstavila na konferenciji u Atlanti, napominjući da smo pogrešno shvatili ili nismo vidjeli ono što su one htjele iskomunicirati.  

Uspoređujući sa psima, Crowell-Davis je rekla kako mnoga ponašanja mačaka njihovi vlasnici krivo tumače, barem djelomično, jer je puno istraživanja obavljeno na ponašanju pasa.

Iako vlasnici smatraju da mačke to rade iz ljubavi, stručnjaci imaju drugo objašnjenje. Zapravo se radi o agresivnom ponašanju izazvanom maženjem, jer ponekad predugo traje.

Nježno mazite vašu mačku, a ona odjednom krene gristi vašu ruku? Ovaj scenarij je vrlo čest kada govorimo o mačkama, što ostavlja vlasnike s logičnim pitanjem “Zašto me mačka grize?”

Mačka obično neće ugristi svog vlasnika prejako, no svakako je ugriz prilikom maženja neugodna situacija za svakog vlasnika.

Veterinarka Liz Stelou, koja je stručnjak za ponašanje ljubimaca, ističe da ne postoji precizno i znanstveno potkrijepljeno objašnjenje zašto mačke grizu kada ih mazimo. Ona, pak, ističe nekoliko razloga zašto može doći do grickanja.

“Kada mačka blago ugrize dok je mazite, to nije znak ljubavi, već češće znak da je dosta s vašom pažnjom. Ako nastavite interakciju, mačka će agresivnije ugristi kako bi vam još jednom pokazala da je vrijeme da prestanete.”

Mačke tako mogu prihvatiti i uživati u vašem maženju neko vrijeme, ali i da se same češkaju uz vas.

“Mačka će doći uz vašu nogu ili tijelo i početi se češkati, tj. umiljavati. To nije uvijek znak da vi trebate uzeti ljubimca i početi ga maziti. Nekada je bolje ostaviti mačku da sama “odradi posao” umjesto da je vi češkate”, ističe Stelou.

Ona dodaje i da se neke mačke jednostavno ne vole maziti pa će radije sjesti u vaše krilo i uživati u miru bez vašeg češkanja ili maženja.

Također, Stelou ističe i da mačke grizu kada ih mazimo na mjestima na kojima to ne vole, poput trbuha ili područja oko repa.

Prosječna mačka voli pažnju svog vlasnika, no ako to traje predugo, lako se može dogoditi da ljubimica iznenada agresivno reagira, piše Vet Street.

Mačka je u početku vrlo prijateljski raspoložena, a kada dobije željenu pažnju, ona počne gristi.

Stručnjaci za ponašanje razmatraju dvije teorije ovog ponašanja. Naime, jedni smatraju da na taj način mačka želi imati kontrolu nad situacijom.

Drugi, pak, smatraju da je u pitanju neurološki negativni signal koji mačka povezuje s dužinom trajanja maženja.

Stručnjaci kažu da ove mačke posebno suptilno pokazuju ljudima da su nesretne pa ovakvo ponašanje može izgledati znatno upečatljivije vlasnicima.

Ipak, to ne znači da ne možete imati dobar odnos s vašom mačkom. Posavjetujte se s veterinarom kako biste promijenili ovo ponašanje.

Također, budite na oprezu, ugriz mačke može biti puno opasniji nego što mi zapravo mislimo!

U svakom slučaju, život s mačkom je ljepši nego život bez nje. 

Pročitajte više