SLATKI SNOVI

Što sanja vaš ljubimac?

Foto: Press

SVI znamo koliko je spavanje važno i koliko nam znači dobar san. Odražava se na naše zdravlje, raspoloženje i kvalitetu života općenito. Zbog toga u spavanju provedemo prosječno trećinu svakoga dana, a kvalitetan san potreban je i našim ljubimcima.

To najbolje znaju mačke, koje spavajući provedu čak dvije trećine svoga života. I pritom sanjaju.

Znanstveno je dokazano da i životinje sanjaju. San ima različite faze, koje su uvjetovane moždanom aktivnošću, odnosno frekvencijom moždanih valova, kao i kod ljudi.

U takozvanoj REM fazi sna, kada je spavanje duboko, a koju ima većina sisavaca i ptica, moždana aktivnost se povećava, sanjanje postaje živopisno, očne jabučice se pomiču, kod ljubimaca se trzaju šapice, brkovi i rep i mišići su u stanju atonije, odnosno privremene paralize.

Mačka može spavati do 16 sati dnevno, a u REM fazu sna ulazi svakih 25 minuta. Trzanje u šteneta dok spava upućuje na zdrav razvoj neurološkog sustava. Psi također sanjaju, a tijekom dubokog sna mogu brzo okretati očima, veslati nogama, trzati usnama i nosom, a ponekad i lajati i cviljeti u snu, kao da plaču.

Takvo je ponašanje potpuno u redu i ne treba ga miješati sa znacima moždanog poremećaja. Stoga lagano trzanje, koje ne uključuje akciju cijelog tijela, odnosno prednjih i stražnjih ekstremiteta istovremeno, tijekom spavanja ne bi trebalo zabrinjavati; ono se, uostalom, događa i kada su ljubimci budni.

Smatra se da u REM fazi sna psi i mačke sanjaju, ali još nije poznat sadržaj takvog sna, iako neki pokreti tijela upućuju na stvarne radnje te se pretpostavlja da ljubimci tijekom sna na neki način iznova proživljavaju svoja stvarna iskustva, slično kao i ljudi.

Naime, znanstvena istraživanja provedena na štakorima utvrdila su da oni, dok su budni, revidiraju svoja iskustva i sjećanja, a i da sanjaju već proživljena iskustva. Jedan od načina provođenja ovih istraživanja bilo je i istraživanje procesa u hipokampusu (centar za sjećanje u mozgu) i moždanoj opni odgovornoj za vizualne podražaje u štakora, pri obavljanju određenih zadataka.

Očitane specifične moždane reakcije znanstvenici su usporedili s očitanim reakcijama istih dijelova mozga kada su štakori spavali. Na takav način su došli do zaključka da su životinje u snu proživjele isto iskustvo.

Iako znanstvenici za sada još nisu pronašli način kako pouzdano utvrditi što to naši ljubimci sanjaju, volimo vjerovati da je riječ o lijepim snovima. Ako vaš pas ili mačka sanjaju nove igračke, fine poslastice ili finu hranu, Pet centar je mjesto na kojem možete ostvariti njihove snove!

Sadržaj donose Index i Pet centar.

Pročitajte više