Thai mačka: Mačka za koju kažu da se ponaša poput psa

 Foto: www.123rf.com

NEKE će možda zbuniti fotografija kojom ilustriramo članak jer će ih 'thai mačka' podsjetiti na mačku koju znaju pod nazivom 'sijamska mačka'.

O čemu se radi objašnjavaju stručnjaci za pasmine mačaka iz Saveza felinoloških društava Hrvatske.

Thai mačka zapravo je novi naziv stare pasmine mačaka koja je na Zapad stigla iz Tajlanda ( tada Sijama), krajem 19.stoljeća.

Uzgajivači su joj 50 - ak godina mijenjali izgled te je stvorena sijamska mačka duguljastog tijela i glave s ogromnim ušima. Zato što nije odgovarao novom standardu original je polako nestajao sa scene izložbenih mačaka.

Kako bi se očuvala genetika stari tip sijamske mačke klasificiran je kao Thai mačka, a kao pasminu Svjetska felinološka organizacija (FIFe) priznala ju je 1.siječnja 2015.

Tijelo Thai mačke je srednje veličine, mišičavo i elegantno. Na glavi 'klinastog' oblika ističu se plave oči. Dlaka im je kratka i svilenkasta krem boje s tamnim 'oznakama' na ušima, njušci, nogama i repu.



U stručnoj literaturi te na stranicama uzgajivača širom svijeta može se pročitati kako su Thai mačke po svom karakteru slične psima. Primjerice, poput pasa dočekat će vas kad dođete kući i pokazati koliko ste im nedostajali.


Dobro se slažu s djecom drugim mačkama, ali i psima. Inteligentne su i vrlo aktivne te se ne preporučuju ljudima koji traže mačku za maženje u krilu. S vlasnikom vole komunicirati, a ponekad znaju bit glasne.

Thai mačke vole raditi i učiti, a uz samo malo truda naučit ćete ih sve 'pseće trikove' poput primjerice donošenja različitih predmeta ili savladavanja agilityja.

Thai mačke ljubimci su sa stavom jer znaju što žele, ali još važnije znaju kako to dobiti. Važno je naglasiti da ove mačke ne vole biti same kod kuće. Ne pridobiju li vašu pozornost bit će tužne i depresivne. Naljute li se na nekoga kaznit će ga fizički ili pak njegove stvari obilježiti mokraćom.

Imate li iskustva s navedenom pasminom podijelite ih u komentarima?

Pasmine mačaka - zanimljivosti

 Perzijska mačka

Maine coon

Savannah mačka

Britanska kratkodlaka mačka

Pročitajte više