Upala vanjskog slušnog kanala kod pasa i mačaka

Screenshoot: Instagram

UPALA vanjskog slušnog kanala (Otitis externa) najčešća je bolest pasa i mačaka u maloj praksi i obuhvaća 10-20 % svih patoloških stanja spomenutih životinja. Dr. vet. med Domagoj Cvitković nam je objasnio sve o ovom stanju.

Uzroci nastanka upale uha mogu biti:
-anatomske promjene (sužen slušni kanal, prekomjerna količina dlaka u zvukovodu, viseće uške)
-paraziti (ušni šugarci)
-strana tijela (klas)
-polipi
-alergije (atopijski dermatitis, preosjetljivost na hranu)
-infekcije (najčešći uzročnici su bakterije Staphylococcus pseudeintermedius, Pseudomonas auereginosa i kvasnica Malassezia pachydermatis)
-autoimune i sistemske bolesti
-endokrinološki poremećaji

Nastanku bolesti sklonije su određene pasmine pasa, npr shar pei zbog kongenitalne stenoze slušnog kanala i pudle zbog izražene dlakavosti. Način života (plivanje, pretjerano čišćenje zvukovoda), opstrukcija kanala s polipima ili sa stranim tijelom te sistemne bolesti (virusi, opća slabost) također su predisponirajući čimbenici za nastanak upale.

Jedan od najčešćih znakova upale vanjskog slušnog kanala je svrbež, a očituje se tresenjem glave, trljanjem o tvrde predmete ili grebanje šapom. Dijagnoza se postavlja na osnovi kliničke slike i izdvajanjem i identifikacijom uzročnika. Klinički se uočava slušni kanal koji je otečen i zacrvenjen, bolan na dodir u težim slučajevima upale.

Česte su sekundarne infekcije bakterijama i kvascima te se u tom slučaju osjeti neugodan miris i više ili manje obilan sekret iz slušnog kanala. Da bi se točno ustanovio opseg i proširenost promjena, potrebno je slušni kanal pregledati otoskopom.

Katkad je taj pregled zbog iznimne bolnosti potrebno odgoditi, a slušni kanal ispirati antimikrobnim lijekovima kako bi oteklina splasnula. Tek tada se životinja pregleda. Liječenje je podijeljeno u tri stadija.

U prvome je potrebno očistiti slušni kanal i obratiti pozornost na predisponirajuće čimbenike, drugi stadij uključuje prepoznavanje i uklanjanje primarnog uzroka bolesti, dok treći stadij uključuje provođenje antimikrobne terapije.

1. Čišćenje slušnog kanala iznimno je bitan postupak jer se čišćenjem uklanja cerumen (ušna mast) i propalo tkivo koje podražuje sluznicu i sprečava doticaj antimikrobnih lijekova s upaljenim zvukovodom. Nakon ispiranja sredstvom za čišćenje i fiziološkom otopinom, otoskopskim pregledom treba ustanoviti jesu li cerumen i propalo tkivo uklonjeni.

2. Tijekom kliničkog pregleda provodi se otoskopski pregled slušnog kanala. Uzimaju se obrisci iz vanjskog slušnog kanala koji se mogu poslati na bakteriološku i mikološku pretragu s ciljem da se prepozna uzročnik upale.

3. Antimikrobna terapija podrazumijeva primjenu kapi za uho koje se najčešće primjenjuju jedan do dva puta dnevno (ovisno o uzroku upale), tijekom minimalno dva tjedna. U slučajevima kada je prisutna jaka upala primjenjuju se kortikosteroidi čija je funkcija da smanje upalu i oteklinu.



Da bi uši vaših kućnih ljubimaca bile zdrave, bitno je održavati njihovu čistoću. Fiziološki mora biti prisutna manja količina ušnog cerumena u uškama vašeg ljubimca. Preporuka je da barem jednom tjedno provjeravate uši, pogotovo ako se radi o pasminama koje su sklonije upalama uha, koje imaju viseće uške, ili ako pas većinu vremena provodi u vodi ili pliva.

Pri čišćenju uški ne preporučuje se koristiti štapiće za čišćenje ušiju jer oni samo dublje naguravaju upalni sekret te je moguće nanijeti mehaničke ozljede uške. Također, preporuka je koristiti samo ona sredstva za čišćenje koja je veterinar preporučio.

Pudlama i terijerima, koji su pasmine s izraženom dlakavošću, preporučuje se redovito uklanjati suvišak dlake koji zna kompletno zatvoriti ulaz u slušni kanal.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više