VIDEO Znate li koliko je vašem psu vruće kad ga ostavite u autu?

123rf.com/Index/Helping Animals

PET minuta u vrućem automobilu dovoljno je da pas doživi toplinski udar, a već za 15 minuta psi od toga mogu i uginuti. Automobil koji je parkiran na suncu se vrlo brzo može zagrijati.

Najtopliji dio u autu je upravljač, gdje temperatura može prelaziti i 50 stupnjeva. U takvim slučajevima psima čak ni dahtanje ne može pomoći u snižavanju tjelesne temperature.

Znanstvenici sa sveučilišta u Arizoni nedavno su otkrili kako se manji automobili zagrijavaju izrazito brzo, ali svi nakon sat vremena na suncu dosegnu temperaturu od 47 Celzijevih stupnjeva.

Volonteri Helping Animalsa Tomfa Tomislav Vukelić (Kawasaki 3p) i Robi iz Zagreba su isprobali ovo užasno iskustvo. Auto je stajao manje od sat vremena na suncu, a temperatura i njemu je prilikom ulaska volontera već bila preko 38 stupnjeva.

U samo par minuta temperatura se počela dizati. Tomfa i Robi su rekli da im je to bilo najgore iskustvo u životu, najviše su imali problema s disanjem i pritiskom u prsima.

Zamislite samo kako se osjeća bespomoćan pas zatvoren u kipućem autu. Temperatura u autu je varirala od 40 do 52 stupnja. Najtoplije mjesto u autu je upravljač i kontrolna ploča.

Postoje psi koji će mirno sjediti na stražnjem sjedištu, ali pretpostavka je da će ih uhvatiti panika i da će htjeti izaći iz auta te se premještati kako bi došli do malo hlada.

Pas koji je zatvoren u autu je bespomoćan i iako možda mislite da vas neće biti samo par minuta, dovodite njegov život u opasnost. Većina pasa pri temperaturi od 26 do 29 stupnjeva Celzijusa ima povećani rizik za toplotni udar, a temperature više od 32 stupnja mogu biti smrtonosne.

U rizičnu skupinu spadaju veliki psi, pretili psi, brahiocefalični psi, štenci i stariji psi. Pazite na svoje ljubimce i ne ostavljajte ih u autu na visokim temperaturama, čak ni s otvorenim prozorima. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom clanku vezanom uz kucne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više