Zašto mačke gube dlaku?

Foto: Shutterstock

SVI ZNAJU da se mačke linjaju, to nije nikakva nova vijest. Tijekom cijele godine gube mrtvu dlaku i ostavljaju je svugdje po kući, namještaju ili svojim vlasnicima. Za razliku od linjanja koje je potpuno normalno, postoje i drugi razlozi zbog kojih naši krznati ljubimci gube dlaku.

Jedan od najčešćih razloga su alergije. Baš kao i ljudi, mačke mogu biti alergične na određenu vrstu hrane, lijekove, prašinu i neke materijale kao što su razne kemikalije, guma, plastika, umjetna bojila i određene tkanine. Svi ovi razlozi se mogu lakše eliminirati.

Ako ste nedavno počeli kupovati drugu vrstu hrane te nakon toga primijetili promjene na dlaci vaše mačke, postoji velika vjerojatnost da je riječ upravo o alergiji na tu vrstu hrane. Vratite se na staru prehranu i pitajte veterinara za savjet. Buhe, lišajevi i šuga također mogu biti uzročnici zbog kojih se mačka neprestano grebe po koži i tako gubi dlaku.

Nažalost, postoje i oni ozbiljniji razlozi. To su primjerice dijabetes i hipertireoza zbog koje istovremeno gube i na težini te su često žedne. Artritis uzrokuje gubitak dlake oko zglobova, a gubitak dlake uzduž cijelog tijela može biti rezultat poremećaja rada žlijezda.

Budući da nije uvijek jednostavno odrediti točan razlog opadanja dlake, važno je mačku odnijeti veterinaru te postupiti sukladno s njegovim savjetima. Mački ćete često morati staviti i ovratnik kako ne bi mogle gristi ranu koja je nastala čupanjem dlake, primjerice zbog alergije.

Pročitajte više