Zašto mačke pokušavaju uhvatiti svjetlost lasera?

Foto: 123rf

VLASNICI mačaka upoznati su s vječnom borbom mačke i lasera, odnosno bilo kojeg snopa svjetlosti koji im krade pozornost. Ta crvena točkica okupira mačke usprkos (ili možda zbog) činjenici da je zapravo ne mogu uhvatiti. Zanimljivo je da postoji rasprava oko toga jesu li laseri dobra igračka za mačke. 

Laseri su zanimljivi mačkama zbog onoga što predstavljaju: brz i pokretan plijen. Samo zato što vaša mačka ne mora naporno raditi za svoju hranu, ne znači da nije spremna za lov. Laser vaša mačka vidi kao malu životinju koja pokušava trčati i skrivati ​​se. To kod mačke budi određena mačja ponašanja, posebno urođenu želju za lovom, bacanjem i ubijanjem plijena. Činjenica da je to samo projekcija nije previše važna jer vaša mačka reagira instinktivno.

Da biste razumjeli zašto mačka lovi laser, morate znati kako djeluju oči mačke i koliko se razlikuju od ljudskih očiju. Dok ljudsko oko bolje reagira na boje, mačke bolje vide i najmanji pokret.

Postoje brojne rasprave o tome je li hvatanje lasera dobro za mačke. Laser je nedostižna meta i bez obzira koliko sjajne lovačke sposobnosti vaše mačke mogu biti, nikad neće završiti svoj grabežljivi ciklus. Mnoge mačke otkriju to i prestanu se igrati laserom. Drugi smatraju da je to neizmjerno frustrirajuće pa se mačke mogu početi ponašati loše, čak i agresivno.

Najvažnije je da ne svijetlite izravno u oči mačke. Čak i mali laseri emitiraju nevjerojatno jarko svjetlo pa može doći do ozljede oka. 

Ali važno je da laser ne bude jedina igračka, morate pronaći i druge načine da zabavite mačku i pobudite u njoj nagon za lovom. 
 

Pročitajte više