Zašto mačke vole kutije?

Foto: www.123rf.com

MAČKE i kutije "vole se" javno! Dokazuju to brojne fotografije i/ili video filmići koje svakodnevno možete vidjeti na YouTubeu i društvenim mrežama.

Kao i mnoga ponašanja iz svijeta životinja niti ovo nije potpuno razjašnjeno, ali kao najčešći odgovor na pitanje zašto se mačke vole zavlačiti u kutije stručnjaci navode kako to čine iz sigurnosnih razloga.

Stephen Zawistowski, stručnjak za ponašanje životinja iz Američkog društva za sprečavanje okrutnosti nad životinjama (ASCPA) takvo ponašanje kućnih mačaka uspoređuje s njihovim divljim rođakinjama. U divljini mačke se vole skrivati na dobro zaklonjenim ili drugim životinjama teško dostupnim mjestima, tako da im se nitko ne može prišuljati sa strane ili primjerice s leđa.

Omogućuje im to da se koncentriraju na ono što se događa ispred njih. Tako primjerice s tog mjesta mogu vrebati plijen, lakše ga uhvatiti i ponovno se vratiti u sklonište.

Sve to kućnim macama omogućuje i skrivanje u kutiji koja ima samo jedan "ulaz" kroz koji mogu pratiti što se oko njih događa. Bez straha da će ih netko iznenaditi i napasti.

Također, budući da kutije smatraju sigurnim skrovištima u njima se mogu opustiti i raditi ono što mačke većinu dana rade - spavati.

Ukratko, mačke vole kutije jer se u njima osjećaju sigurnima. Sigurni smo kako su tijekom evolucije svoje ponašanje prilagodile životu u stanu, ali osjete li se ugroženima (često iz nama ljudima neobjašnjivih razloga) kao i sve životinje i one vole imati "sigurno zonu". 

Naravno, ne radi se uvijek o kutijama. Neke mačke sigurnije se osjećaju na vrhu ormara, ispod dekice ili primjerice u umivaoniku.

Pogledajte što se događa kad pas mački predloži da podijele kutije

Pročitajte više