Zbog čega vaše mačke toliko spavaju?

Foto: Unsplash

MAČKE spavaju između petnaest i dvadeset sati dnevno, no mnogi ljudi ne znaju razlog tomu. Mi vam donosimo vam odgovore na to. 

Mačke su najaktivnije od sumraka do zore. To bi značilo da tek predvečer postaju aktivne, dok danju spavaju, što bi za vas mogao biti poprilični šok ako prvi put donosite mačku u vaš dom. Vaša ljubimica neće trošiti vrijeme te će odmah početi istraživati i upadati u nevolje - najčešće dok vi čvrsto spavate. No, ubrzo nakon što vaša mačka završi s doručkom, a vi krenete na posao, ona će se udobno zavaliti i krenuti drijemati.

Mačke su predatori, što znači da im se život vrti oko lova i ulova i to pretežno noću. I velike mačke, poput lavova, imaju sličan način ponašanja. Čak i u igri će pokazati te instinkte. A lov oduzima itekako puno energije, bez obzira na to lovi li ona plijen ili se samo igra po kući. Upravo zbog toga san je izuzetno važan za sakupljanje energije i još više trčanja, skakanja, sakrivanja i penjanja.

Mačke rijetko kad duboko spavaju te većinu vremena samo drijemaju, dok duboki san traje oko 5 minuta. Također, drijemaju u položaju koji će im omogućiti brzo kretanje u akciju ako će to biti potrebno, jer su one stalno na oprezu. Mačići i starije mačke spavaju nešto duže od odraslih mačaka.


Baš poput ljudi, i mačke su meteoropati te vremenske prilike poprilično utječu na razinu njihove aktivnosti. Njihovo ponašanje može varirati, ovisno o vrsti, dobi, temperamentu i cjelokupnom zdravlju. No bez obzira na to, uočeno je da mačke spavaju više kada je vrijeme loše, hladno i kišovito.

Mačke se mogu prilagoditi kućnom redu svojih vlasnika. Ako žive s vama u kući, one će vam se prilagoditi nakon nekog vremena jer će htjeti više vremena provoditi s vama. Ritam spavanja prilagodit će hranjenju pa će nakon nekog vremena spavati kad i vi - noću.

Pročitajte više