Znate li da su zdjelice za hranu i vodu vaših ljubimaca leglo bakterija?

Foto: 123rf.com

KADA pomislite na najprljavije mjesto u vašoj kući, pretpostavljamo da mislite na WC, zar ne? Ne biste vjerovali, ali više bakterija ima na drugim mjestima u kući nego u WC školjci. Ovo se posebno tiče vlasnika kućnih ljubimaca.

Ako hranite psa suhom hranom, vjerujemo da ne perete zdjelicu svaki dan. No, zdjele za hranu su predmeti gdje ima najviše bakterija u čitavoj kući.

Znate li zašto? Kada pas ili mačka jedu suhu hranu, obično ostane koja mrvica koja je idealan dom za pljesni i kvasac. Nakupine toga mogu imati za posljedicu razvijanje bakterije E.Coli i Salmonele koja može živjeti u zdjelici.

Zapravo je vrlo tužno kada razmislite o tome kako vaš najdraži ljubimac jede hranu i liže zdjelicu prepunu bakterija. I E.coli i Salmonela mogu biti štetne za ljubimce kao i za ljude.

Do ovog zaključka došli su znanstvenici NFS Internationala radeći eksperiment u 22 doma kroz 30 dana.

Zdjelice za hranu naših ljubimca imaju visoko 4 mjesto po količini bakterija, prva tri mjesta su spužva za pranje posuđa, kuhinjski sudoper i četkica za zube. Nakon ovih informacija sasvim je logično da ćemo češće prati zdjelice!

Čak je i potpuno logično, tanjure iz kojih jedemo peremo svaki dan, bez obzira na vrstu hrane koja se nalazi na njima. Isto tako vrijedi i za zdjelice od pasa i mačaka.

Bilo kakvo nakupljanje bakterija u zdjelicama za hranu i vodu se može vrlo jednostavno spriječiti svakodnevnim pranjem u perilici za suđe ili deterdžentom i vrućom vodom. Obavezno imajte na umu da dobro isperete zdjelice nakon pranja s deterdžentom.

Bilo bi dobro da jednom tjedno i dezinficirate sve zdjelice tako da ih namočite u otopinu vode i varikine (pola žličice varikine na 4 litre vode) i ostavite desetak minuta.

Puno bolje je koristiti zdjelice od nehrđajućeg čelika ili keramike jer plastične mogu lako puknuti što bakterijama ostavlja prostor za razviti se.

Zdjelice vaših ljubimca ne moraju nikome naškoditi, čistite ih redovito i maknite ih s lošeg četvrtog najprljavijeg predmeta u kući.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom clanku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više