Znate li što je cherry eye kod pasa?

Screenshot: Facebook

CHERRY EYE je česta pojava kod nekih pasmina, a o čemu se točno radi rekao nam je dr.vet.med Domagoj Cvitković. Protruzija suzne žlijezde treće očne vjeđe česta je patologija oka primarno u pasa. Pasmine koje su predisponirane za pojavu cherry eyea su bokseri, biglovi, koker španijeli, Lhasa apso te ostale brahiocefalične pasmine.

U mačaka se javlja rijetko, no veća učestalost zabilježena je u perzijskih mačaka. Cherry eye je promjena koja je karakterizirana iskakanjem crvene cistične mase preko ruba treće očne vjeđe.

Uzrok ove pojave je limfoidna hiperplazija, naročito u mladih životinja koje prvi put dolaze u susret s antigenima iz okoliša. Posljedično tome dolazi do pucanja ligamenta (retinaculum) koji drži treću očnu vjeđu periorbitalno te zbog toga dolazi do izvrtanja treće očne vjeđe s posljedičnim promjenama na suznoj žlijezdi.

Suzna žlijezda je tada nezaštićena i izložena vanjskim utjecajima u kojima se pojačano suši, natekne i zadeblja te visi s ruba donje vjeđe kao okrugla crvena masa. Ovakva patologija na oku iziskuje kirurški zahvat gdje se žlijezda vraća u poziciju.

Medikamentozno liječenje je bitan dio terapije, ali ono samostalno nije dovoljno jer ova patologija ipak iziskuje kirurški pristup u kojem je najbitnije suznu žlijezdu vratiti u fiziološki položaj. Kirurški zahvati koji se provode su operacija po Kastwanu, u kojoj se nadomješta puknuti ligament, te operacija po Lambert-Moore-, u kojoj se suzna žlijezda zatvara u konjunktivalni nabor i tako štiti od vanjskih utjecaja.

Ono što je apsolutno kontraindicirano je ekscizija suzne žlijezde, jer ona proizvodi zaštitni suzni sloj koji vlaži oko i štiti strukture oka od isušivanja. Razne kliničke studije su dokazale da ekscizijom suzne žlijezde dolazi nekoliko godina nakon zahvata do pojave suhog keratokonjunktivitisa.

Ako primijetite da nešto nije u redu s očima vašeg psa ili mace ili da se pojavila crvena izraslina, ne čekajte, potražite savjet stručnjaka.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više