007 stvari koje morate znati o novom Bondu

Foto: Press

JOŠ NAS malo dijeli od premijere filma 24. po redu filma o tajnom agentu Jamesu Bondu, a "Spectre" u hrvatska kina dolazi 5. studenog.

To je idealan trenutak da ponovimo gradivo i provjerimo što nas sve čeka u filmu koji već skuplja pozitivne kritike (i milijune na kino blagajnama).

Inače, radi se o četvrtom filmu u kojem je poznatog tajnog agenta utjelovio Daniel Craig, a radnja se vrti oko prvog Bondovog susreta s globalnom zločinačkom organizacijom Spectre koja se zbog pravnih prepreka u filmovima nije pojavila od "Diamonds Are Forever" iz 1971.

1. Je li pretjerano Bondovo prostituiranje ili naše reakcije?

Nije pretjerano reći da su filmovi o Bondu u istoj mjeri akcijski trileri, klasični blockbusteri i dvosatni reklamni blokovi. Zahvaljujući product placementu, Bond je već godinama na udaru kritika onih koji uporno trube da je količina reklama u prosječnom Bondu na granici neukusa.

Međutim, uzmemo li u obzir činjenicu da je "Spectre" s budžetom od 350 milijuna dolara (u što nije uključen budžet za marketing koji ponekad čak i premašuje budžeta samog filma), najskuplji Bond u povijesti, nije teško zaključiti zašto producenti na sve moguće načine pokušavaju pokriti visoke troškove. Doduše, "Skyfall" je imao budžet od 200 milijuna dolara, a na kino blagajnama pokupio je preko milijardu i 100 milijuna dolara pa je možda točnije reći da se radi o gramzivosti koja je, uzgred rečeno, znala zasmetati i Craigu i Mendesu koji su, primjerice, rogoborili protiv Androida i Sonyjevih mobitela jer smatraju da Bond koristi najbolje što ovi uređaji, prema njihovom mišljenju - nisu.

Uz sve to, reklame pomažu i promociji filma, Bond je od samog početka promotor raskošnog lifestylea što je neodvojivo od proizvoda s markom, a kad na sve dodamo i podatak da je samo Heineken za malo reklame u filmu iskeširao vrtoglavih 45 milijuna dolara, stvari postaju puno jasnije.

Što se novog Bonda tiče, stvari će biti daleko suptilnije u samom filmu. Bond se vratio vodka martinijima, ali ne spominje brend, pije Bollinger, ali ne vidi se etiketa, poimence se spominju samo dvije marke auta i proizvođač oružja (a samo je jedan od ta tri službeni sponzor). U filmu su još i Heineken, Sony Xperia Z5, satovi Omega, Tom Ford, Missoni, Gillette, Mac Cosmetics, koferi Globe-Trotter te listovi Guardian i Times. Većinu "prostituiranja" glumci odrađuju u reklamama tako da je film ostao relativno neukaljan, posebno ako ga usporedimo s vjerojatno najgorim PP kaosom "Die Antoher Day" ..

2. Velika posveta svim prijašnjim Bondovima

I dok mnogi s nestrpljenjem iščekuju nove avanture Jamesa Bonda, neke bi moglo iznenaditi koliko toga u "Spectreu" djeluje iznenađujuće poznato. Ne radi se o slučajnosti.

Sam Mendes i njegova ekipa odlučili su u novi film ubaciti reference na 23 prethodnika. Stoga, ako vam se nehru sako Christopha Waltza učini poznatim, trebate znati da se radi o referenci na Dr. Noa.

No, to nije sve, Rolls Royce Aurica Goldfingera, smrtonosna stolica iz "Thunderballa", maske koje evociraju scene iz "Live and Let Die", sličnosti između Jawsa i Mr. Hinxa, gotovo identične lokacije kao i u filmu "Living Daylights" ili utrka gliserima nalik onoj iz "The World is Not Enough".

Ovo nije prvi Bond prepun referenci na prethodne Bondove, ali brojni fanovi koji su imali prilike pogledati film već su povukli niz paralela i zamijetili brojne sličnosti.

3. Bond djevojke

Prelijepa Monica Bellucci službeno je najstarija glumica kojoj je pripala uloga Bond djevojke, a rekorderka je donedavno bila Honor Blackman koja je imala 38 kada se pojavila u "Goldfingeru".

No, ako ste pomislili da je Monica Bellucci odavno zaslužila da se pojavi u ulozi Bond djevojke, niste jedini. Naime, glumica je još 1997. odradila test-snimanja za film "Tomorrow Never Dies", ali uloga je na kraju pripala Teri Hatcher što je strahovito pogodilo Piercea Brosnana koji je producente nazvao budalama jer smatra da je Monica "predivna, predivna žena koja razoružava ljepotom".

"Kad sam upoznala Sama, pitala sam ga što ću raditi u filmu. Mogu glumiti Bond damu ili Bond ženu jer nisam više u godinama da glumim Bond djevojku. No, on je želio odraslu ženu. To je prilično revolucionarna odluka", rekla je Bellucci.

Svojevremeno se šuškalo da će uloga prelijepe Lucije Sciarre pripasti Penelope Cruz, ali to se nije ostvarilo, a Helen Flanagan i Kate Upton, u različitim fazama produkcije također su spominjane kao Bond djevojke.

U filmu je još i Francuskinja Lea Seydoux, ali i vječna simpatija Jamesa Bonda, gospođica Moneypenny koju već drugi puta glumi Naomie Harris.

4. Sam Mendes

Sam Mendes pokazao se kao pun pogodak. Ne samo da je "Skyfall" jedan od najuspješnijih (iako je "Spectre" već u ograničenoj distribuciji zaradio gotovo 100 milijuna dolara) već i jedan od ponajboljih Bondova u povijesti.

Doduše, kritike "Spectrea" nisu dominantno pozitivne kao u slučaju "Skyfalla", ali mnogi tvrde da se radi neupitno kvalitetnom naslovu koji ima sve elemente klasičnog filma o agentu 007.

Unatoč uspjehu, Mendes se nije želio vratiti u redateljsku stolicu pa su producenti nakratko razmišljali i da upute poziv Christopheru Nolanu, ali budući da je Mendes na kraju ipak promijenio mišljenje, Nolan je ostao samo mokar san producenata. U obzir su još dolazili i Ang Lee, Tom Hooper, David Yates, Danny Boyle, Shane Black i Nicolas Winding Refn.

Uglavnom, ponovno se pokazalo da publika vjeruje Mendesu pa je film nakon samo sedam dana prikazivanja (u samo šest zemalja), zaradio više od 80 milijuna dolara, a na to možete dodati još dvadesetak milijuna dolara u vidu poreznih olakšica i financijskih poticaja koje je meksička vlada obećala producentima ako njihovu zemlju prikažu u boljem svjetlu i iz filma izbace meksičke plaćenike i korumpiranu policiju.

5. Što se vozi

Kao što smo već napisali, Bond će i u ovom nastavku voziti Aston Martin DB10 (ovo će biti trinaesti put), a izvršni direktor Aston Martina na Twitteru je napisao: "Auto je stvoren strogo za potrebe Jamesa Bonda i proizvodnja je ograničena na samo deset komada. To je najekskluzivniji auto u DB seriji ikad".

Jaguar C-X75 koji Mr. Hinx vozi u scenama jurnjave Rimom zapravo je varijacija prototipa koji je Jaguar predstavio na Paris Auto Showu 2010. Tijekom 2011. kompanija je najavila da će automobil pustiti u proizvodnju, ali tada je cijeli projekt otkazan zbog financijskih poteškoća izazvanih globalnom ekonomskom krizom.

Osim Astona i Jaguara, u filmu su još i Rolls Royce Phantom iz 1948. (koji je svojevremeno vozio i Auric Goldfinger), Fiat 500 i gomila Mercedesa,

6. SPECTRE

Iako se radi o originalnoj priči, scenaristi su mnogo toga posudili iz materijala Iana Fleminga, a to se posebno odnosi na lik Franza Oberhausera kojeg igra izvrsni austrijski glumac Christoph Waltz (u ulozi se trebao pojaviti Gary Oldman ili Chiwetel Ejiofor). Inače, Oberhauser dijeli prezime s Hannesom Oberhauserom koji se pojavljuje u kratkoj priči "Octopussy".

Inače, organizacije SPECTRE dugo je vremena bila predmetom sudskog natezanja između Fleminga i Kevina McCloryja zbog prava na roman "Thunderball". Problemi su nastali nakon štoje Fleming u svoj roman ubacio elemente nedovršenog scenarija koji su napisali McClory i scenarist Jack Whittingham.

Sve je okončano 2013., a MGM-u pripala su sva prava na koncept tajne organizacije i svih likova povezanih s njom.

Inače, od izvornih, ali još uvijek neiskorištenih naslova Iana Fleminga, ostali su još samo "The Property of a Lady", "The Hildebrand Rarity", "Risico" i "007 in New York".

7. Bond tema

Lana Del Rey, Rihanna, Sia i Ed Sheeran nalazili su se na kratkom popisu pjevača koji su ovog puta trebali otpjevati uvodnu pjesmu. Svojevremeno se šuškalo da će se Rihanna kratko pojaviti i u filmu.

Pjesmu "Writing's on the Wall" je na kraju otpjevao Sam Smith, a radi se o tek petoj pjesmi koja ne nosi naziv filma.

Ovo je ujedno i prvi film u kojem se neće pojaviti zvuci legendarnog trubača Dereka Watkinsa koji se pojavio na svakom soundtracku od "Dr. Noa", a preminuo je nedugo nakon što se "Skyfall" pojavio u kinima.

I dok je javnost podijeljena oko nove teme, Daniel Craig oduševljen je novom glazbom Thomasa Newmana: "Ove subote sam prvi puta pogledao film i ono što je Tom učinio s glazbom je briljantan posao. Glazba je postala novi lik u filmu. Najiskrenije, ovo je najbolje iskorištena Bond tema do sad. Tako je emotivna, a ako je iskoristite u pravom trenutku, svatko će znati da se nalazi u filmu o Bondu".

Pročitajte više