36,8 posto Hrvata s novim partnerom vodilo ljubav bez zaštite

ČAK 36,8 posto ispitanika u Hrvatskoj potvrdilo je da je u posljednjih godinu dana s novim partnerom imalo seksualni odnos bez zaštite, pokazuje drugi dio Durexova istraživanja o seksualnom ponašanju Hrvata.

U globalnom ispitivanju putem Interneta, koje je provela tvrtka Durex u lipnju i srpnju ove godine, sudjelovalo je ukupno 150.000 ljudi u 40-ak zemalja, od čega u Hrvatskoj 4.553 osobe.

Nakon što je prvi dio rezultata, objavljen u rujnu, pokazao da su Hrvati s prosječno 144 seksualna odnosa godišnje peti među zemljama uključenim u istraživanje, drugi dio pokazuje slabu osviještenost o opasnostima seksa bez zaštite.

Da su muškarci i žene podjednako skloni rizičnom seksualnom ponašanju govori podatak po kojem se u odnos bez zaštite upustilo 37,5 posto muškaraca i 35,77 posto žena, rekla je predstavnica Durexa Tatjana Rogar.

Upozoravajući je i podatak da se 42,11 posto osoba mlađih od 16 godina upustilo u seksualni odnos s novim partnerom bez zaštite.

I biseksualci se često upuštaju u takav odnos. Nezaštićeni seks s novim partnerom imala ih je gotovo polovica (49,6 posto), a seks bez zaštite upražnjavalo je i 43 posto homoseksualca.

Istraživanje je otkrilo da je za 58 posto Hrvata, bez obzira na spol, prezervativ najpopularnije kontracepcijsko sredstvo. Gotovo polovica žena prije će dati prednost prezervativu nego kontracepcijskoj piluli, koju preferira 26,6 posto.

Kad je riječ o seksualnom odgoju, istraživanje pokazuje da su Hrvati najviše saznanja o tome stekli preko časopisa (36,39 posto) i prijatelja (18,85 posto), dok su neznatan utjecaj imali roditelji (5,31 posto) i škola (1,05 posto).

Kod populacije mlađe od 16 godina najučestaliji izvor informacija je Internet, koji je zastupljen sa 41 posto, dok su ispitanici stariji od 45 godina najviše "učili" iz knjiga.

Istraživanje je također ukazalo da je 33,57 posto Hrvata i nešto više Hrvatica spremno "ići u krevet" s novim partnerom u prvih mjesec dana poznanstva. No, muškarci su skloniji seksu prve noći, njih 11,31 posto, dok je takvih žena tek 3,36 posto.

Na seks do vjenčanja spremno je čekati samo 1,78 posto osoba. Apstinenciji do prve bračne noći skloniji su muškarci, njih 2,09 posto, dok je spremnost na čekanje seksa do braka pokazalo 1,9 posto žena.

U rizični seks bez zaštite upustilo bi se 42,09 posto ispitanih ako bi takav seks bez prezervativa tražio partner. Pokazalo se da bi 53,25 posto muškaraca pristalo na taj rizik dok su se žene pokazale opreznijima, pa je potvrdno odgovorilo 26,16 posto. Ipak, pritom bi riskiralo 57,14 posto žena starijih od 45 godina.

Rezultati istraživanja o seksualnom ponašanju, u kojem je kao medijski pokrovitelj sudjelovao portal Iskon Internet, objavljeni su uoči 1. prosinca, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Tvrtka SSL International, u čijem je vlasništvu Durex, i Hrvatska udruga oboljelih od HIV-a najavili su humanitarnu akciju na Trgu bana Jelačića u sklopu koje će se od 29. studenoga do 1. prosinca prikupljati sredstva za oboljele od AIDS-a.

Pročitajte više