8 grešaka koje stalno radimo kod kuće, a dovode u opasnost naše zdravlje i dom

Ilustracija: 123RF

ISTRAŽIVANJA su pokazala da žene potroše tri puta više vremena na kućanske poslove od muškaraca. One češće kuhaju i čiste dom, no često su nesvjesne grešaka koje pritom čine, a koje mogu ugroziti njihovo zdravlje, ali i kuću.

Korištenje metle umjesto usisavača

Iako je puno lakše i brže pomesti prljavštinu s poda metlom nego izvlačiti usisavač, metle podižu prašinu u zrak i omogućavaju joj da se proširi po cijeloj sobi. Metlu biste trebali koristiti samo kad na brzinu želite pokupiti rasuto brašno ili nešto slično. U svim drugim slučajevima bolje je koristiti mokru krpu ili usisavač.

Izlijevanje ulja u odvod ili WC školjku

Svi već znamo da se tamponi, ulošci, pelene i papirnati ručnici ne bacaju u školjku, no manje je poznato da i ulje može dovesti do začepljenja u cijevima. Iako se rastapa pod toplom vodom, čim ulje dospije na hladne dijelove cijevi, počinje se taložiti, što s vremenom dovodi do začepljenja. Ulje možete uliti u vrećicu iz koje neće iscuriti i baciti u smeće.

Pretjerano korištenje ovlaživača zraka ili njegovo nekorištenje

Previše vlage u stanu može dovesti do oštećenja tapeta, tepiha i podova. S druge strane nedostatak vlage loš je za naše tijelo. Ne morate nabavljati skupe ovlaživače, dovoljna će biti bočica s raspršivačem.

Čišćenje kupaonice bez rukavica

Za čišćenje nerijetko koristimo jake kemikalije, no mnogi pritom ne koriste maske i rukavice. Te kemikalije u dodiru s kožom mogu uzrokovati opekline i iritacije, a brojni proizvođači upozoravaju na to da biste njihove proizvode trebali koristiti samo u dobro prozračenim prostorijama.

Drveće je preblizu kući

Lijepo je imati drveće oko kuće, no stručnjaci ističu da ono ne bi trebalo biti preblizu. Korijenje može uzrokovati truljenje temelja. Preporučuje se da drveće bude barem šest metara udaljeno od vanjskih zidova kuće.

Prečesto pranje tepiha

Čisti tepisi su ponos svake domaćice, no njihovo prečesto pranje može ih oštetiti, naročito ako su izrađeni od umjetnih materijala. Tepihe je najbolje usisavati dvaput tjedno i prati jednom godišnje.

Konstantno zatvaranje perilice za rublje

Zbog nedostatka prostora mnogi stalno zatvaraju vrata perilice za rublje, no ako su stalno zatvorena, perilica se neće osušiti nakon pranja rublja, što stvara savršeno okruženje za razvoj bakterija i plijesni.

Previše cvijeća

Iako bilje doprinosi osjećaju ugode u domu, ono koje cvjeta stvara snažne mirise koji nam mogu prouzrokovati glavobolju.

Pročitajte više