Američke umjetnice utiru put feminizmu budućnosti

Foto: Shutterstock

PET AMERIČKIH umjetnica pokrenulo je u New Yorku novi pokret kojemu je cilj reafirmacija feminističkih ideja u suvremenom svijetu, a američkoj će javnosti svoje ideje predstaviti na izložbi "Feminizam budućnosti" koja se otvara u četvrtak u newyorškoj galeriji The Hole, u kojoj će sudjelovati i svjetski poznata performerica Marina Abramović.

Umjetnice Antony Hegarty (transrodni pjevač benda Antony and the Johnsons), performerica, glazbenica i glumica Kembra Pfahler, DJ i performerica Johanna Constantine, te glazbenice Bianca i Sierra Casady na izložbi će kroz trinaest performansa prvi puta javnosti predstaviti "13 načela feminizma budućnosti".

Riječ je o manifestu proizašlom iz trogodišnjeg programa predavanja, diskusija i introspekcije o današnjem statusu feminističkih vrijednosti tijekom kojega su spontano došle na ideju o organiziranom djelovanju.

Cilj im je obnoviti feminističke ideje i pozvati žene da "uzmu oružje u ruke i reorganiziraju se kao bića, te reafirmiraju arhetipske feminističke vrijednosti", pojasnile su za Huffington Post.

Izložba traje do 27. rujna, a svaka će večer biti posvećena jednom od trinaest načela kroz performanse i predavanja koji će ugostiti neka od najsnažnijih imena svjetske performerske scene: Marina Abramović, Carolee Schneemann, Kiki Smith, Laurie Anderson, Terence Koh, Lydia Lunch, Narcissister i Viva Ruiz samo su neki od umjetnika koji će sudjelovati u izložbi "Future Feminism".

"Naši su motivi dobronamjerni", kažu umjetnice. "Nije nam namjera naštetiti muškarcima. Samo im želimo ponuditi fantastičan novi pristup životu: oslobađamo ih njihove uloge zaštitnika i predatora. Kad bi muškarci feminizmu pristupali na drugačiji način, to bi im otvorilo vrata jednog sasvim drugačijeg svijeta", poručile su.

 

Pročitajte više