"Bez dinara smo, ali ludujemo!" Indexova kamera otkriva vam kako diše scena Beograda

Foto: Dea Redžić, Dario Dalmacija/Index

Video: Dario Dalmacija/Index

SVI PUTOVI vode u Beograd. Tako je bilo tijekom njegove burne povijesti, a tako je i danas. No, dok su ga nekada osmanski i austrougarski jurišnici osvajali zbog njegovog strateškog položaja, danas mladi iz regije u srpsku prijestolnicu jurišaju zbog zabave. Ako još niste okusili beogradski noćni život, za vas je u inspekciji bila ekipa ekipa Indexa i agencije Playground. Provjerili smo kako diše alternativna scena; nakon energičnog koncerta u Domu omladine ugurali smo se u backstage s dečkima iz grupe S.A.R.S. i iz prve ruke doznali kako nastaje njihov "tranzicijski" opus, koji je u Hrvatskoj prepoznat prije nego u Srbiji.

"Ista je priča i u Srbiji i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Tranzicija, tranzicija, demokracija, novi kapitalizam dolazi i mi se privikavamo na novi sistem. Naravno, neki se koriste od toga. Uglavnom, svi smo bez dinara u džepu, snalazimo se. Mi imamo sreću da nastupamo dosta i da zarađujemo od glazbe, ali, eto, prije nekoliko godina i mi nismo bili najsretniji s novcem. Tako da ljudi razumiju priču koju mi pričamo", rekao nam je Žare, frontman S.A.R.S.-a, koji je već sljedeće jutro otputovao za Split na novu gažu.

Svaki korak u Beogradu bio nam je lak, jer nakon teške klope s kojom gotovo nigdje ne možete pogriješiti, domaćini su nas dizali rakijom. Dunja, kasija ili šljiva; jednostavno ih probajte sve.

Spustili smo se i do kultnih splavova, ispipali pokoju rukotvorinu estetskih kirurga, koji u Beogradu rade punom parom, a potom se jednostavno prepustili noći da nas nosi. To je ono najbolje što Beograd pruža: hrpu, malih skrivenih kutaka za zabavu koji će vas svojim šarmom ispratiti u novo jutro.

PS. Ako usred noći ne možete dobiti taxi, budite uporni. Puno ga je lakše dobiti tijekom dana, nego usred noći :-) 

Pročitajte više