Celebrityji slave: Photoshop navršio 25 godina

Foto: Twitter/Tumblr/Pinterest

NAJBOLJI prijatelj celebrityja, kako domaćih, tako i stranih navršio je punih 25 godina. Ovaj Adobeov alat za obradu fotografija "začet" je 1987. godine u kojoj je Thomas Knoll razvio "Display", jednostavan softver namijenjen prikazivanju crno-bijelih fotogafija.

Nakon nekoliko poboljšanja, "Display" je osposobljen za obradu digitalnih fotografija, što je Adobe prepoznao, te ga dvije godine licencirao i preimenovao u "Photoshop".

Što je posebice zanimljivo, famozni alati koje koristimo na lijevom dijelu sučelja nisu se toliko promijenili od prve iteracije, što možete vidjeti na slici. Naravno, funkcionalnosti alatima jesu dodavane, no osnove iz 1987. godine još uvijek su tu.



Kako bi dostojno proslavili 25 godina, Adobe je izbacio dva videa. U prvom videu nazvanom "Dream On" prikazuju kolekciju kreacija umjetnika diljem svijeta, među kojima možete vidjeti kako se radio poster za "Gone Girl", ili pak kako su uljepšali scenu u "Hobbitu".

Drugi video demonstrira prvu verziju "Photoshopa" ikad, kao i uporabu raznih alata koje dan danas koristimo.
 

Doduše, snagu Photoshopa mnogi su zlorabili, kako od strane celebrityja, tako i od strane običnih korisnika. Jedan od najsvježijih primjera je Beyonce, a tu su se našli Lorde (koja je sama priznala da joj je lice "obrađeno"), Lindsay Lohan je uhvaćena pri fotošopiranju trbuha, Justinu Bieberu su povećali penis i mišiće, a obični korisnici su također doprinijeli digitalnoj umjetnosti svojim "failovima".

Pročitajte više