Debljina kod dijabetičara možda ipak nije loša

Foto: Shutterstock

OBOLJELI od dijabetesa tipa 2 koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu, ali nisu pretili, žive duže od bolesnika koji su idealne težine, tvrde znanstvenici predvođeni dr. Stephenom Atkinom i Pierlugijem Costanzom s britanskog sveučilišta u Hullu.

Šesnaest prethodnih istraživanja o povezanosti težine i smrtnosti kod dijabetičara dalo je različite rezultate: neki su rezultati ukazivali na to da dijabetičari s prekomjernom težinom kraće žive, a ostala su pokazivala suprotno. Međutim, većina istraživanja imala je problema s metodologijom; neka su imala premalo ispitanika, neka nisu pratila bolesnike kroz dovoljno dugo razdoblje, treća su se temeljila na upitnicima, a ne na kliničkim podacima.

Znanstvenici sa sveučilišta u Hullu su tijekom 11 godina pratili podatke 10.568 oboljelih od dijabetesa tipa 2. Njihovi rezultati pokazuju da su oni bolesnici koji su bili pretili ili prekomjerno teški bili izloženi opasnosti od srčanih i moždanih udara, ali su imali veće šanse za preživljavanje od dijabetičara normalne težine, kažu znanstvenici u radu koji je objavljen u časopisu Annals of Internal Medicine.

Prekomjerna težina je definirana kao indeks tjelesne mase od 25 do 29,9 a normalna težina od 18,5 do 24,9. Dijabetičari koji su bili lakši od preporučene težine imali su tijekom promatranog razdoblja skoro tri puta veću smrtnost od onih normalne težine. Bolesnici teži od preporučenog su tijekom istraživanja imali 13 posto manju vjerojatnost da će umrijeti od bolesti nego oni normalne težine.

Rezultati ovog istraživanja u suprotnosti su s onima koje je 2014. godine objavio New England Journal of Medicine u kojem težina nije utvrđena kao prednost u preživljavanju. Međutim, Pierlugi Costanzo kaže da je u toj studiji za usporedbu korišten samo gornji dio raspona normalne težine (BMI od 18,5 do 24,9) i da bi rezultati bili isti da je korišten cijeli raspon.

"Vjerojatno dijabetičari normalne težine imaju agresivniji oblik dijabetesa tipa 2 od onih koji su prekomjerno teški ili pretili", zaključio je Costanzo.

Pročitajte više