Dosadna ambalaža: Pravi korak prema smanjenju broja pušača

Foto: Shutterstock

STANDARDIZIRANA ambalaža cigareta donijet će velike promjene pušačkih navika diljem svijeta.

Zavod za javno zdravstvo Velike Britanije javlja da su pozitivni učinci standardiziranog dizajna ambalaže cigareta očigledni i nepobitni. Značajno smanjenje potrošnje cigareta zabilježeno je i u Australiji nakon što je uvedeno standardizirao pakiranje cigareta. Točnije, rezultati mjerenja koje se provodi od 2012. pokazuju da je u tom razdoblju pušenje cigareta u najbržem opadanju u zadnjih 20 godina.

Standardizirano pakiranje povećava učinak zdravstvenih upozorenja koja se nalaze na kutiji cigareta, a istovremeno čini kutije cigareta i manje atraktivnima, posebice mlađoj populaciji pušača, jer nije istaknut dizajn brenda.

Uklanjanje agresivnog brendiranja znači i nestanak snažnog marketinškog alata, što baca potpuno novo svjetlo za proizvođače i oglašivače povezane s duhanskim proizvodima, odnosno potpuno mijenja dosadašnji marketing duhanskih proizvoda.

Istraživanja ove problematike pokazuju da standardizirani način oblikovanja kutija cigareta zaista utječe na ponašanje pušača, i u konačnici dovodi do smanjenja pa i prestanka pušenja.

Krovne svjetske zdravstvene institucije složne su u namjeri da se praksa standardiziranja cigaretnog pakiranja postupno uvede u što više zemalja svijeta s ciljem smanjenja broja pušača. Postizanju tog cilja prethodi dug proces donošenja mjera i provođenja kampanja upoznavanja s dobrobitima standardiziranog pakiranja cigareta, po uzoru na Australiju, koja je ove mjere, prva u svijetu, uvela još u prosincu 2012. godine.

"Potreba za ozakonjenjem standardiziranog pakiranja za sve duhanske proizvode nesporna je, a to potvrđuju i najnovija istraživanja koja pokazuju da će ova praksa imati dugoročne dobrobiti za društvo u cjelini. Raduje nas činjenica da će se Vlada što prije angažirati pri uvođenju standardizirane ambalaže duhanskih proizvoda", poručila je izvršna direktorica Britanske zaklade za plućna oboljenja, dr. Penny Woods.

Pročitajte više