"Evo zašto sam donirao svoj bubreg potpunom strancu"

Foto: Joe Slater

U PITANJU je čisti altruizam, tako barem tvrdi glavni akter ove priče, Britanac Joe Slater, koji je nedavno odlučio podvrgnuti se operaciji te donirati jedan svoj bubreg potpunom strancu - Slater ne zna kome će njegov donirani organ biti transplantiran, niti to želi znati. On je anonimni donor bubrega, a tim činom pridružio se relativno malom društvu - takvih je u Velikoj Britaniji samo stotinjak dok je onih koji čekaju na transplantaciju bubrega, procjenjuje se, oko 6000.

Operacija je izvršena početkom godine, a 28-godišnji Slater, koji je donirao i matične stanice te je i redoviti donor krvi, na svom je blogu opisao kako je sve prošlo te objasnio zašto se odlučio na to. "U Velikoj Britaniji gotovo svakog dana umre netko kome je potreban novi bubreg", kaže Slater. A o svojoj je odluci pričao i u intervjuu za Independent.

"O altruističkom i anonimnom doniranju organa počeo sam intenzivnije razmišljati prije nekoliko godina kada sam na TV-u vidio jedan prilog. Pomislio sam: 'Čovječe, ovo je dobra stvar'.", počinje Slater svoju priču.

Zatim je, kako navodi, najprije kontaktirao lokalni centar za transplantacije, u Edinburghu, te je, nakon toga prošao niz testiranja i razgovora. "Uvijek su mi vrlo jasno naglašavali da se ni sa čim nisam obavezao i da u svakom trenutku mogu odustati. No, nisam odustao. U bolnicu sam došao dan prije operacije, sve je prošlo dobro i otpušten sam tri dana poslije", objašnjava Slater.

Navodi i to da je svoju odluku držao u tajnosti, nije o tome pričao ni sa kim, osim s nekoliko članova uže obitelji i najbližih prijatelja. "Oni su bili pomalo neodlučni, ali podržavali su me", kaže on, te dodaje: "Odgovara mi to što ne znam tko će dobiti moj bubreg. Mislim, moglo bi biti nezgodno da mi se javi. Što kažeš u takvoj situaciji - 'Da ti platim cugu?'?!?. Tko god da ga je dobio, siguran sam da će ga dobro iskoristiti. I sretan sam".

 

 

Pročitajte više